Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 13:06 >> 13:05
Čitaj mi:

PALESTINSKI ZVANIČNIK

"Hamas će položiti oružje ako se primijeni rješenje o dvije države"

Član palestinskog političkog savjeta i zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao je za Asošiejted pres (AP) da je ta islamistička militantna grupa spremna da sklopi primirje od pet ili više godina sa Izraelom i da će položiti oružje i pretvoriti se u političku partiju, ako se uspostavi nezavisna palestinska država duž granica od prije 1967.

Ideja da se Hamas razoruža predstavljala bi značajan ustupak od strane te militantne paletinske organizacije kojoj je zvanični cilj uništenje Izraela.

U razgovoru za AP u Istanbulu, Al-Haja je rekao da Hamas želi da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, na čijem čelu je rivalski Fatah, kako bi formirao jedinstvenu vladu u Gazi i Zapadnoj obali. On je rekao da će Hamas prihvatiti "potpuno suverenu i nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i povratak palestinskih izbjeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama", duž izraelskih granica od prije 1967.

Ukoliko se to desi, dodao je, to krilo te organizacije će se rasformirati. Tokom godina, Hamas je ponekad ublažavao svoj javni stav u pogledu mogućnosti postojanja palestinske države uz susjedni Izrael. Ali njen politički program i dalje zvanično sadrži cilj potpunog uništenja Izraela.

Međutim, malo je vjerovatno da bi Izrael uopšte i razmotrio takav scenario. On je obećao da će uništiti Hamas nakon napada u oktobru koji su i pokrenuli rat, a sadašnja vlada Izraela se odlučno protivi stvaranju palestinske države na zemljama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967.

Palestinske vlasti se nadaju uspostavljanju nezavisne države na teritoriji Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Pojasu Gaze koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. Dok međunarodna zajednica podržava takvo rješenje sa dvije države, tvrdolinijaška vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ga odbacuje.

Izrael se sada sprema za ofanzivu na južni grad Rafu, gdje je izbjeglo više od milion Palestinaca, SAD i međunarodna zajednica se protive tim planovima i upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu.

Al Haja je rekao da takva ofanziva neće uspjeti da uništi Hamas. On je rekao da su kontakti između političkog rukovodstva izvan i vojnog rukovodstva unutar Gaze "neometani" ratom i da se "odluke i uputstva donose uz konsultacije" između te dvije grupe.

Izraelski i američki zvaničnici optužili su Hamas da nije ozbiljan u vezi sa pregovorima, ali je Al Haja to negirao, rekavši da je Hamas napravio ustupke u pogledu broja palestinskih zatvorenika koje želi oslobođene u zamjenu za preostale izraelske taoce. On je rekao da grupa ne zna tačno koliko talaca je ostalo u Gazi i koliko ih je još živo.

Ali on je rekao da Hamas neće odustati od svojih zahtjeva za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih trupa. Izrael kaže da će nastaviti vojne operacije sve dok Hamas ne bude definitivno poražen i da će nakon toga zadržati bezbjednosno prisustvo u Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније