Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 09. 2017. 14:20 >> 13:52
7

PUĆDEMON TVRDI

"De fakto vanredno stanje u Kataloniji"

Madrid je uveo de fakto vanredno stanje u Kataloniji, rekao je danas Karles Pućdemon, predsjednik te oblasti koja se priprema da održi referendum o nezavisnosti, iako su ga centralne vlasti proglasile neustavnim.

 


 

On je ovo izjavio poslije današnjeg hapšenja 13 visokih katalonskih zvaničnika i zamrzavanja finansija te oblasti.

"Vlada je de fakto suspendovala autonomiju Katalonije i uvela de fakto vanredno stanje", rekao je Pućdemon poslije tih hapšenja optužujući vladu španskog premijera Marijana Rahoja da je "totalitarna" i da krši "osnovna prava" i dodao da će referendum biti održan po planu.

Španska policija uhapsila je u današnjim racijama 12 zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, kao i najbližeg saradnika potpredsjednika regionalne vlade, dok se ta oblast priprema za referendum o odvajanju, koji je prema vlastima u Madridu nelegalan.

Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih minstarstava u Barseloni, uključujući ekonomije, spoljnih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja i u zgradi predsjedništva, 11 dana pred referendum planiran za 1. oktobar.

Špansko ministarstvo finansija uvelo je od danas nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum, koji je proglašen neustavnim. Tim ograničenjima je praktično sva potrošnja u Kataloniji pod kontrolom centralne vlade.


Suspendovani odmori i slobodni dani za policajce

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da će slobodni dani i odmori biti suspendovani za pripadnike civilne garde i policije zadužene za sprovođene odluke o zabrani referenduma o nezavisnosti u Kataloniji.

U saopštenju se navodi da će ta mjera biti na snazi do srede 5. oktobra, četiri dana poslije planiranog referenduma, za koji Španija upozorava da je nelegalan i da neće biti dozvoljen.Ministarstvo je navelo da se mjera odnosi na pripadnike civilne garde i policije u Kataloniji i one koji tamo treba da budu raspoređeni. Nijesu iznijeti detalji na koliko se ljudi odnosi.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније