Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

13. 03. 2024. 19:49 >> 19:49

PERE ARAGONES

Predsjednik Katalonije zakazao regionalne izbore za 12. maj

Predsjednik Katalonije Pere Aragones raspuštio je danas regionalni parlament i raspisao prevremene regionalne izbore za 12. maj u toj sjeveroistočnoj španskoj oblasti, pošto je regionalni parlament odbio njegov predlog budžeta.

Aragones, koji je za nezavisnost Katalonije, u kratkom obraćanju u Barseloni objavio je tu odluku i osudio "neodgovornost" svojih protivnika u regionalnom Parlamentu.

Regionalni izbori su prvobitno planirani za početak 2025. godine.

Odluka je donijeta uoči glasanja sjutra u centralnom parlamentu Španije o zakonu o amnestiji za katalonske separatiste uključene u pokušaj otcjepljenja te oblasti 2017. godine.

Taj zakon je bio uslov dvije katalonske separatističke stranke da podrže socijalističkog premijera Pedra Sančesa da bude na čelu centralne španske vlade u novembru prošle godine.

Ipak, raspuštanje regionalnog parlamenta ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na to važno glasanje u parlamentu zemlje, pošto je Aragonesova odluka vezana za unutrašnju katalonsku politiku, poznatu kao "komplikovanu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније