Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug [ R.B. ]

19. 03. 2024. 18:48 >> 18:48
Čitaj mi:

IZBORI U MAJU

Pućdemon bi mogao da se kandiduje za predsjednika katalonskog regiona

Bivši katalonski predsjednik Karles Pućdemon, koji živi u egzilu, saopštiće u četvrtak da li će se kandidovati za predsjednika tog katalonskog regiona u maju, rizikujući da bude uhapšen pri ulasku u Španiju.

"Pućemon se suočava sa veoma malim rizikom od hapšenja u Španiji i voljan je da se ipak vrati", rekao je za Rojters njegov advokat Gonzalo Boje.

On je naveo da vjeruje da će Vrhovni sud poštovati sadržaj zakona o amnestiji, što znači da će optužbe sa kojima se Pudžemon suočava biti povučene.

Međutim, tajming će biti ključan jer, iako Pućdemon može da vodi kampanju iz Belgije, on bi morao da se vrati u Španiju već u junu ako njegova stranka pobjedi na izborima, kako bi vodio regionalnu vladu.

Istovremeno, primjena zakona o amnestiji zavisiće od pojedinih sudija, tako da bi moglo da se dogodi da se to ne odnosi na Puđemona u željeno vrijeme, navela je agencija.

Pućdemon (61) je predvodio sjeveroistočnu Kataloniju tokom glasanja 2017. za otcjepljenje od Španije i naknadnog proglašenja nezavisnosti koje su sudovi proglasili nezakonitim, što je navelo Madrid da nametne direktnu vladavinu tokom najveće političke krize koja je izbila u Španiji posljednjih decenija, prenio je Rojters.

On je pobjegao iz Španije kako bi izbegao hapšenje zbog optužbi za neposlušnost i malverzacije i sada živi u Belgiji gdje je član Evropskog parlamenta.

Prošle nedjelje, katalonska vlada, koju vodi lider umjerene stranke Republikanska ljevica Katalonije (ERC) Pere Aragones, raspisala je vanredne izbore nakon što njen parlament nije uspio da odobri budžet. Pućdemonova partija Zajedno za Kataloniju navela je da bi ovaj bivši novinar mogao da se kandiduje kao njihov kandidat zahvaljujući zakonu o amnestiji koji su predložili španski vladajući socijalisti, a koji bi, kako se očekuje, trebalo da stupe na snagu do maja ili juna, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније