Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

22. 06. 2017. 18:29 >> 18:02

VENECUELA

Maduro postavio generale za ministre

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro postavio je nekoliko generala za ministre u okviru rekonstrukcije vlade.

Maduro je povukao taj potez kako bi najviši zvaničnici njegove stranke mogli da se kandiduju za mjesta u posebnoj skupštini koja će raditi na novom ustavu.

On je osnovao i novu agenciju zaduženu za prijestonicu koju će voditi general Antonio Benavides, koji je bio na čelu Nacionalne garde, optuživane za zloupotrebe tokom antivladinih protesta u kojima je naimanje 70 ljudi stradalo.

Sadašnji ambasador Venecuele u Organizaciji američkih država Samuel Monkada biće novi šef diplomatije, a dosadašnja ministarka vanjskih poslova Delsi Rodriges, Madurova bliska saradnica, kandidovaće se na izborima sljedećeg mjeseca.

Šef kabineta predsjednika biće general Karlos Osorio, generalni inspektor oružanih snaga.

Za ministra saobraćaja imenovan je general Huan Garsija Tuson, koji je do sada bio komandant vojske.

Generali će na novim funkcijama zameniti zvaničnike koji će učestvovati u izborima za članove posebne skupštine čiji će zadatak biti promena ustava.

Opozicija će bojkotovati izbore, jer tvrdi da su izborne procedure na strani vlade.

Dok je Maduro saopštavao izmjene u vladi, više stotina njegovih protivnika okupilo se na ulicama Karakasa da oda počast najnovijoj žrtvi protesta - 17-godišnjem Fabijanu Urbini, koga su snage bezbjednosti ubile tokom sukoba u utorak.

Pokušaj zemalja američkih kontinenata da pomognu u rješavanju političke krize u Venecueli nije uspio pošto na sastanku Organizacije američkih država (OAD) nijesu mogli da se dogovore o zajedničkoj rezoluciji kojom bi osudili vlasti u Venecueli niti o predlogu da se napravi tim za posredovanje. ;

SAD su se na sastanku Organizacije američkih država u srijedu u Kankunu snažno zalagale za ideju formiranja "grupe prijatelja", slične onoj koja je posredovala u građanskim ratovima u centralnoameričkim zemljama 1980-ih.

Nije uspio ni pokušaj da se predlog o posredovanju u venecuelanskoj krizi uključi u širu rezoluciju o ljudskim pravima.

Neke zemlje su, ipak, obećale da će nastaviti napore u cilju rješavanja političke krize u Venecueli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније