Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

15. 05. 2017. 23:09 >> 22:43

MERKEL I MAKRON

"Radićemo na reformi EU"

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron obećali su danas da će blisko sarađivati na izradi plana za reforme Evropske unije, i oboje su izrazili spremnost za izmjene evropskih ugovora ako se za to ukaže potreba.

Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsjednika koji je došao u Njemačku u svoju prvu inostranu posjetu od stupanja u nedjelju na dužnost.

"Sa njemačkog stanovišta, moguće je promijeniti ugovore ako to ima smisla", rekla je Angela Merkel u zajedničkom obraćanju novinarima s Makronom u Berlinu. Francuski šef države je rekao da neće biti "tabua" prema toj ideji.

Ona je rekla da evropske zemlje ne treba da misle da EU nikad ne treba da pravi izmjene svojih ugovora.

"Evropska unija koja bi se tako ponašala bila bi ranjiva iz svih krajeva svijeta", rekla je Merkelova, ali je navela da promene ugovora nijesu tema koja je odmah na tapetu.

"Prvo treba da utvrdimo šta želimo da promijenimo, i ako se ispostavi da je za to potrebna izmjena ugovora, onda smo spremni to da uradimo", rekla je njemačka kancelarka.

Makron je rekao da će blisko sarađivati sa Angelom Merkel na planu reformi Evropske unije i evrozone. On je rekao da bi takođe bio spreman da mijenja evropske ugovore, ako to bude potrebno.

Obraćajući se novinarima u Berlinu, francuski predsjednik je rekao da treba da se radi na dubokim reformama koje su potrebne i za koje je potreban zajednički rad.

On se založio za "istorijsko preoblikovanje" Evrope naspram rastu populizma i osipanja. Makron je rekao da reakcija na te pojave može da se ostvari samo kroz istorijsko preoblikovanje Evrope preko reformi.

Makron je rekao da se nikad nije zalagao za zajednički evroobveznice i nije za to da evropske zemlje zajednički preuzmu odgovornost za stare dugove, ali da bi moglo o tome da se razgovara za buduća zaduživanja.

On je pored toga rekao da namjerava da se založi za ekonomske reforme u Francuskoj narednih mjeseci da bi se borio protiv visoke stope nezaposlenosti u zemlji.

Rekao je da će sprovesti reformski program u zemlji ne zato što to Evropa traži, nego zato što je potreban Francuskoj. Rekao je da će vlada koju će imenovati u utorak početi da radi na tom pitanju.

Merkelova je rekla da je čast što je Makron izabrao da posjeti Berlin prvog punog radnog dana. Rekla je da su njih dvoje razgovarali o evropskom sistemu azilanata, trgovinskim pitanjima i drugim temama.

Ona je rekla da se nada "novom dinamizmu" u njemačko-francuskim odnosima i dodala da će Evropa prosperirati samo ako postoji jaka Francuska kao i da je ona posvećena tome.

"Svako od nas predstavlja interese svoje zemlje, ali interesi Njemačke su prirodno blisko vezani sa interesima Francuske", rekla je Merkel.

Makron je doputovao u Berlin dan pošto je položio zakletvu za predsjednika, nastavljajući tradiciju francuskih predsjednika kojima je prva inostrana posjeta Njemačka. On je četvrti francuski predsjednik za gotovo 12 godina koliko je Angela Merkel na mjestu kancelarke.

Njemačka i Francuska su tradicionalno generatori evropske integracije, ali veza je postala sve više neujednačena posljednjih godina od kako se francuska bori sa ekonomskim teškoćama. Makron je prethodno posjetio Angelu Merkel u martu, kada je bio predsjednički kandidat.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније