Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

18. 12. 2016. 08:25 >> 08:02

PREMIJERKA

Šidlo optužila opoziciju da destabilizuje Poljsku

Poljska premijerka Beata Šidlo optužila je sinoć poljsku opoziciju da podstičući proteste hiljada Poljaka u Varšavi i širom zemlje za slobodu izvještavanja medija i iz parlamenta pokušava da destabilizuje Poljsku zato što ne može da se pomiri sa time da je prije godinu dana izgubila vlast."Ne smijete da svađate Poljake.

 

 

 

 

 

Možemo da se raspravljamo, ali ne smiju da se okreću Poljaci jedni protiv drugih. A danas se to dešava. Skandalozna i sramna dešavanja nedavno ispred Predsjedničke palate.

Apeli da se otkaže poslušnost. Ili jučerašnji izgredi u Sejmu. Režiseri tih događaja moraju danas da čuju - zlo nanosite Poljskoj. Iznevjerili ste zajedničko dobro", kazala je premijerka u posebnom obraćanju naciji posredstvom državne Poljske televizije.Premijerka je optužila opoziciju da udara u temelje demokratije i da to nema ničeg zajedničkog sa evropskim vrijednostima, a da protesti hiljada i desetina hiljada Poljaka protiv reformi vlade u posljednjih godinu dana na poziv opozicije uništavaju Poljake kao narod i njihovo zajedništvo.

"Obaveza vlade jeste da brine o građanima i državi. U potpunosti ispunjavamo to obećanje. Izazivanje krajnjih emocija nema ništa zajedničko sa realnim stanjem naše zemlje", kazala je Beata Šidlo.Dio glavnih reformskih poteza poljskih vlasti i jednopartijske vlade konzervativne evroskeptične stranke Pravo i Pravda, počev od reforme Ustavnog suda koja je blokirala njegov rad, preko podržavljanjea javnog tv i radio servisa i agencije PAP, do pokušaja da se ukine potpuno pravo na abortus ili masovnih čistki u državnim preduzećima ili da prednost u organizovanju demonstracija i mitinga imaju vlasti i Poljska katolička crkva prate masovne demonstracije desetina hiljada Poljaka na ulicama Varšave i većim gradovima širom zemlje.

Beata Šidlo upozorila je, međutim, da će vlada nastaviti i naredne godine svoje reforme koje naziva "dobra promjena", a demonstranti su to preinačili u skandiranju protiv vlade i lidera Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog u "sramna promjena".Do sada najozbiljnija politička kriza od

dolaska Kačinjskog na vlast izbila je u petak, kada se jedan poslanik opozicije tokom rasprave o budžetu solidarisao sa glavnim poljskim medijima koji su proglasili petak za Dan bez političara kao protest protiv plana predsjednika Sejma Mareka Kuhćinjskog da drastično ograniči izvještavanje novinara u donjem domu parlamenta.

Poslanik Mihal Ščerba zbog toga što je za govornicu iznio napis "sloboda za medije" udaljen je iz sale na šta je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i do sada se ne miče iz sale, a ispred Sejma okupilo se više od 2.000 demonstranata koji su pokušali da spriječe i poslanike vladajuće stranke da izađu iz zgrade.Poljska policija morala je silom da prokrči kasno noću put iz Sejma premijerki Beati Šidlo i njenom partijskom šefu Jaroslavu Kačinjskom.

Protesti na ulicama Varšave i drugih poljskih gradova nastavljeni su i juče, a sinoć tokom govora premijerke demonstranti su ispred zagrade parlamenta koju čuvaju jake policijske snage skandirali "sramota, sramota".Predsjednik P

oljske Andžej Duda stao je uz pravo novinara da slobodno izvještavaju iz parlamenta, a popustio je i Jaroslav Kačinjski i naredio rukovodstvu oba doma parlamenta da se sastanu hitno sa predstavnicima svih medija i usklade sa redakcijama kako bi mogla da izgledaju nova pravila za novinare od početka januara.

Za razliku od premijerke Šidlo i predsjednika Dude predsjednik Evropskog savjeta, bivši poljski premijer Donald Tusk čija Građanska platforma je sada u opoziciji zahvalio je danas u Vroclavu demonstrantima što čuvaju vrijednosti evropske demokratije."Esencija Evrope jeste jedinstveni model demokratije u kojoj građani, zakoni i dobri običaji zacrtavaju granice vlasti. Ne obrnuto. Kao što znamo demokratija bez poštovanja kulture, ona u kojoj se ljudima oduzima pristup informacijama i nameće jedan model života postaje nepodnošljiva kao diktatura", kazao je Tusk na svečanom završetku projekta Vroclav - prijestonica evropske kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније