Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

26. 10. 2020. 23:05   >>  23:05

BLOKIRALI SAOBRAĆAJ

Poljska: Nastavljaju se protesti protiv zabrane abortusa

Stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena izašli su danas na ulice da blokiraju saobraćaj na glavnim raskrsnicama, ulicama i mostovima u Varšavi i više od 100 gradova širom Poljske protestujući protiv zabrane abortusa.

Okupljeni protestuju protiv presude Ustavnog suda od četvrtka, kojom je Poljakinjama gotovo potpuno zabranjen abortus, osim kada je uzgrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja.

"Pakao za žene", "Dosta nam je", "Nosite se", Abortusi bez granica", "Ruke su vam krvave", "Prava žena zajednička stvar", "Vlada nije trudnoća, može da se ukloni" i "Ovo je rat" kao centralna parola protesta samo su neke od poruka na transparentima koje su mase ljudi uz crne kišobrane, simbola ranijih protesta žena ponijele na demonstracije povodom gotovo potpunog ukidanja prava na abortus koji u Poljskoj ne jenjavaju već peti dan.

Nakon nedjeljnog protesta pred crkvama i tokom nedjeljnih misa danas su Poljakinje uz masovnu podršku muževa, braće i sinova koji su sa njima izašli na ulice automobilima i sporima prelaženjem pješaških prelaza u popodnevnom špicu izazvale kolaps saobraćaja u preko 100 gradova širom zemlje.

Pridružili su im se u nekim gradovima i taksisti i mnogi vozači koji su zaustavili svoje automobile i glasno trubili, a na mnogim vozilima su i plakati podrške protestu poljskih žena.

Mase su i nakon blokade u saobraćajnom špicu ostale i dalje na ulicama a uprkos strogim sanitarnim mjerama kojima su zabranjena spontana okupljanja, pokušavajući koliko toliko da održe razmak demonstranti su pošli protestne šetnje Varšavom, Krakovom, Katovicama, Gdanjskom i drugim gradovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније