Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

30. 10. 2020. 21:55   >>  21:55

INTERVENISALA POLICIJA

Huligani u Varšavi napali bakljama protest Poljakinja

Poljski huligani napali su danas u Varšavi na početku velikog protesta pokrenutih zbog gotovo potpune zabrane abortusa petardama i bakljama demonstrante u Starom gradu, a i kasnije na jednom od trgova u centru morala je suzavcem da interveniše policija.

"Intervencija policije uslijedila je zbog agresivnog ponašanja grupa fudbalskih huligana koji su bacali petarde u masu i na policajce. Policajci su intervenisali šok bombama i silom. Uhapšeno je do sada nekoliko lica", saopštila je o prvom izgredu policija u Varšavi.

Na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena na ulice Varšave iz tri pravca u tri pohoda izašlo je prema saopštenju organizatora predveče preko 100.000 ljudi u najvećem protestu za prava žena posljednjih osam dana, uz zahtjev da one odlučuju da li su u stanju de iznesu trudnoću ili je prekinu ako preti da rode teško deformisano ili neizlečivo bolesno dijete osuđeno na život u patnji.

Sa transparentima i često vulgarnim porukama protiv vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog da se nose ili samo "cenzurisanom" tom popularnom porukom **** *** uz simbol protesta munju, Poljaci, prije svega žene izlaze već osmi dan na demonstracije i protestne marševe, kako je saopštila policija u 410 poljskih gradova.

Policija je bila prinušena da interveniše u Varšavi još nekoliko puta, suzavcem na Trgu de Gola u centru pošto su i tu huligani napali demonstrante a po ulicama se kreće i nekoliko stotina huligana i radikala iz poljske ekstremne desnice, koji su se odazvali pozivu vicepremijera Jaroslava Kačinjskog simpatizerima da izađu i zaštite crkve.

Kačinjski je pozvao da se svetinje brane po svaku cijenu jer Poljakinje navodno svojim protestima za pravo na abortus žele da unište jedini priznati moralni sistem u Poljskoj, onaj Poljske katoličke crkve, i unište poljski narod.

Ispred Crkve Tri krsta u centru Varšave, gdje je u sredu došlo do izgreda demonstranata i radikala i huligana sada stoje u nekoliko redova i mole se mladi radikali iz samozvane Straže vjernika, ispred njih kordon policajaca, ali Poljakine su mirno prolazile skandirajući samo "Pođite sa nama".

U Varšavi gdje opozicione gradske vlasti podržavaju štrajk proteste obezbjeđuju jake policijske snage, a danas je na ulicama vanredno i vojna žandarmerija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније