Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila R.B. ]

22. 07. 2016. 19:01 >> 07:20
28

9 MRTVIH

Minhen: Napadač Njemac iranskog porijekla

Najmanje devet osoba je poginulo, a više od 20 je ranjeno, kada je napadač, 18-godišnji Njemac iranskog porijekla, u petak uveče otvorio vatru u tržnom centru "Olimpija" u Minhenu, a potom je počinio samoubistvo. Policijski zvaničnici još nijesu davali informacije o žrtvama, izuzev broja i da očekuju više stradalih.

Napadač iz trgovačkog centra u Njemačkoj je 18-godišnji Iranac iz Minhena, kazao je u subotu šef policije Hubert Andre na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina nijesu poznati. Mladić je nakon napada počinio samoubistvo.

Niko drugi nije osumnjičen za pucnjavu.

Napad se dogodio u trgovačkom centru Olimpija, oko 5 kilometara sjeverozapadno od centra Minhena.

Tijelo napadača pronađeno je oko kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, saopštila je policija. Ističu kako napadač otprije nije poznat policiji, i da ne postoje nikakve očite veze pojedinca s terorističkim grupama, no istraga se nastavlja.

23.40 - Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer kaže da su informacije o napadu još uvijek kontradiktorne. Ističe da lokalne vlasti čine sve da spasu živote i spriječe nove prijetnje.

23:20 Njemački predsjednik Joahim Gauk danas je izjavio da je "užasnut" zbog "ubistvenog napada" u tržnom centru u Mihenu u kojem je poginulo najmanje devet ljudi.

"Ja sam u mislima sa svim žrtvama i onima koji žale ili strahuju zbog svojih voljenih", saopštio je Gauk, istovremeno izražavajući "solidarnost" sa osobljem službi za vanredne situacije koji pokušavaju da "zaštite ljude i spasu živote".

22.55 - Šef kabineta kancelarke Angele Merkel rekao da je u pitanju "surov i nehuman napad". Kaže da će Njemačka učiniti sve da se spriječe ekstremistički napadi.

22:33 Policija je potvrdila da je devet ljudi ubijeno i više od deset ranjeno, kao i da se strahuje da će traj broj da raste. 

22:15 Njemački TZ javlja da je, prema nepotvrđenim informacijama, jedan napadač mrtav. Policija ne može da potvrdi navode pojedinih medija da ima sedam žrtava.

22.08 Američki predsjednik Barak Obama danas je obećao podršku Njemačkoj poslije novog napada u tržnom centru u Minhenu. "Mi još ne znamo tačno šta se tamo događa, ali naša srca su svakako uz one koji su povrijeđeni", rekao je Obama, prenosi Rojters. "Mi ćemo pružiti svu podršku koja bude potrebna", kazao je američki lider, navodi Rojters.

22.00 Kako je policija u Minhenu javila preko Twittera, u pucnjavi su učestvovala tri počinioca od kojih su dva još uvijek u bijegu. Građani Minhena se pozivaju da ostanu u svojim kućama. U prekidu je sav javni saobraćaj.

 

21.31 Policija je napad u Minhenu nazvala terorističkim činom, ali i saopštila da, za sada, nema informacija o islamističkoj pozadini napada. Pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama vijesti o pucnjavi u Minhenu. "Hvala Bogu, neka Bog donese prosperitet našim ljudima iz Islamske države", navodi se na jednom tvitu na arapskom jeziku, na nalogu koji je lojalan radikalnoj ID, prenosi Rojters. 

21.17 Koristeći hashtag "OffeneTur" ("Otvorena vrata") građani Minhena na društvenim mrežama nude sigurno sklonište svima koji su zaglavili u gradu zbog pucnjave. Minhenska policija zamolila je građane da oslobode autoputeve oko grada i da se sklone s ceste. Njemački mediji prenose glasine da je jedan od napadača izvršio samoubistvo. Još nema potvrde ove informacije.  

20.53 Gradske vlasti proglasile vanrednu situaciju u Minhenu. Poslije pucnjave kod tržnog centra Olimpija i zatvaranja glavne željezničke stanice, panika u tom gradu. Policija moli građane da ne izlaze iz kuća, javlja Velt. Sve bolnice su u stanju pripravnosti i svi doktori se moraju javiti na dužnost.

20.27 Minhenska policija sumnja da je u pitanju teroristički napad. Sazvan je hitan sastanak bavarskog premijera i ministra unutrašnjih poslova. Centralna željeznička stanica u Minhenu je evakuiaana, javlja Rojters.

20.16 U toku je evakuacija glavne željezničke stanice u Minhenu.

20.08 Očevici navode da su vidjeli tri različite osobe sa oružjem, saopštila je minhenska policija na Fejsbuku. Prema snimcima se za sada mogu identifikovati dvojica napadača.

20.01 Njemačka policija saopštila je da je upoznata sa glasinama da je do pucnjave došlo na još jednom mjestu u gradu.

19.47 Strahuje se da je više osoba umiješano u napad, navodi portparolka policije. Policija je zamolila građane da ne dijele slike i snimke policijskih operacija na internetu.

19.43 Šoping centar napravljen je na mjestu na kojem je održana Olimpijada 1972. godine tokom koje su teroristi ubili 11 izraelskih sportista.

19.25 Prema dosadašnjim informacijama u napadu je učestvovao jedan napadač. Vlasti upozoravaju na opasnost od novih napada. Metro i tramvajski saobraćaj u potpunosti su zaustavljeni.

19.19 Nezvanično se saznaje da se i u drugom dijelu Minhena čuje pucnjava.

19.12 Ne zna se ko su akteri pucnjave, niti motiv.

19.00 Njemački tabloid Bild naveo je da je naoružani muškarac trčao kroz tržni centar i pucao na ljude. Nakon toga je pobjegao u pravcu podzemne željeznice.

Iznad šoping centra prelijeću policijski helikopteri. Četvrt Mosaš navodno je u potpunosti blokirana, ali zasad nema detaljnijih informacija.

Policija je blokirala čitav kraj, a na licu mjesta su angažovane jake policijske snage.

Svjedoci tvrde da je počinilac pucao oko sebe u kafiću i na stanici podzemne željeznice, piše BR24.

Njemačke vlasti su ranije upozorile na moguće napade, a više od tri četvrtine Njemaca vjeruje da će njihova zemlja uskoro biti meta terorističkih napada, pokazali su danas objavljeni rezultati istraživanja, koje je institut "Foršungsgrupe Valen" sproveo za Drugu njemačku televiziju (ZDF) tri dana poslije napada sjekirom i nožem na putnike u vozu u Njemačkoj. 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније