Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2015. 14:42 >> 14:33

AKCIJA U TOKU

Kriminalci u Lazaratu radikalni islamisti?

Albanska policija je u selu Lazarat uhapsila 14 članova grupe, koja je u srijedu ujutru pucala na policiju, kada je jedan policijac poginuo, a dvojica ranjena. Ispituju se veze članova bande sa radikalnim islamistima.

Od 14 uhapšenih, četvorica su se predala, od 21 osobe za kojom je raspisana potjernica, navode mediji. Policija posebno traga za Arbijonom Alikuom, navodnim vođom bande i čovjekom za kojim je, zbog serije nedjela, raspisana međunarodna potjernica.

Albanski mediji, koji pokušavaju da rasvjetle vezu bande iz Lazarata sa radikalnim islamistima, za Alikua tvrde da nije pretjerano veliki vjernik, več radije avanturista. Osim njega, najmanje još jedan pripadnik te grupe dovodi se u vezu sa islamistima i, posebno, Lavdrimom Mudžaherijem, jednim od ključnih egzekutora Islamske države u Iraku i Siriji.

Naoružana grupa je u srijedu ujutru u selu Lazarat pucala na policiju, kada je jedan pripadnik policije poginuo, a dvojica ranjena.

Policija je prekinula akciju u Lazaratu oko ponoći zbog potpunog mraka, a konačni obračun sa naoružanom grupom očekuje se danas, prenijeli su albanski mediji.

Svi prilazi selu su pod potpunom kontrolom policije.

Albanski premijer Edi Rama odao je poštu poginulom Ibrahimu Baši, bivšem oficiru vojske koji je služio u misiji NATO u Avganistanu, prenijela je agencija AFP.

"Vjerujem da svi Albanci koji poštuju integritet i hrabrost policije danas žale", rekao je Rama.

U međuvremenu, delegacija EU i američka ambasada u Tirani su takođe osudile Bašinu smrt, navodi AFP.

Albanska policija uputila je u srijedu uveče više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u selo Lazarat u okviru hvatanja osumnjičenih za pucnjavu na policajce.

Selo Lazarat, nadomak Đirokastre, poznato je kao "fabrika za proizvodnju marihuane".

Specijalne jedinice RENEA su u srijedu popodne krenule u napad na selo Lazarat.

Specijalne snage su opkolile selo i drže ga pod opasdom, prenosi Top čenel.

Isti izvor navodi, pozivajući se na nezvanična saznanja, da se sumnja da je jedna od osoba sa potjernice bila u Siriji i da se prije par dana vratila u Lazarat.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri rekao je za Top čenel da je operacija izvedena u koordinaciji sa Tužilaštvom za teška krivična djela, da je vrlo transparentna i u skladu sa zakonom.

Policija je u saopštenju apelovala da se osumnjičeni predaju, kao i na građane i lokalnu vlast da sarađuju sa policijskim snagama.

(Tanjug/B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније