Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Tanjug ]

08. 02. 2024. 12:06 >> 12:06
Čitaj mi:

o aktuelnoj situaciji

Danas vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o Kosovu

Vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o stanju na Kosovu biće održana danas, na zahtjev Srbije, a na zasijedanju će se obratiti srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije je saopšteno da će Vučić boraviti u Njujorku, gdje će se obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Srbija je u ponedeljak predala misiji Gvajane, koja predsjedava Savjetu bezbjednosti UN, zahtjev za sazivanje vanredne sjednice zbog situacije na Kosovu.

U zahtjevu, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se, između ostalog, da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244 i koja je takve prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta.

U dokumentu se kaže i da je na toj teritoriji “u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.”

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute na Kosovu i Metohiji, koja predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora", navodi se u dokumentu.

Na Kosovu su tenzije ponovo podignute nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara jedina valuta za platni promet bude eura, što znači ukidanje RSD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније