Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Anadolija ]

26. 03. 2024. 10:28 >> 10:30
1
Čitaj mi:

Stejt department SAD-a

Miler: Rezolucija o Gazi "neobavezujuća"

Sjedinjene Američke Države (SAD) su saopštile da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a koja je usvojena ranije tokom dana i zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi "neobavezujuća".

"To je neobavezujuća rezolucija. Nijesmo uložili veto jer smo mislili da je jezik, koji se odnosi na prekid vatre i oslobađanje talaca, u skladu s dugogodišnjim stavom Sjedinjenih Država", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Konstatirajući tekuće pregovore u Dohi, u Kataru o postizanju primirja u zamjenu za oslobađanje izraelskih i palestinskih zatvorenika, Miler je rekao:

"Ne mogu reći da će ova rezolucija imati bilo kakav uticaj na te pregovore. Ali ti pregovori su u toku. Oni su bili u toku tokom vikenda i postigli su napredak", dodao je.

Prema Povelji UN-a, sve rezolucije Savjeta bezbjednosti su obavezujuće prema međunarodnom pravu.

Na pitanje novinara Anadolije o tvrdnjama drugih zemalja da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a obavezujuća, Miler je odgovorio: "Naše tumačenje ove rezolucije je da je neobavezujuća."

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas-Grinfild rekla je da se Vašington ne slaže s rezolucijom jer je ignorisala zahtjev SAD-a da se osudi Hamas.

"Iako se SAD nijesu složile sa svim u rezoluciji u potpunosti podržavamo neke od ključnih ciljeva ove neobavezujuće rezolucije. I vjerujemo da je bilo važno da Savjet progovori i jasno stavi do znanja da svaki prekid vatre mora doći s oslobađanjem svih talaca", rekla je Tomas-Grinfild.

Savjet bezbjednosti UN-a donijelo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi tokom svetog mjeseca ramazana, koji je počeo 11. marta i završava 9. aprila.

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Savjeta, dok su se SAD uzdržale od glasanja.

Rezolucija je pozvala na "trenutni prekid vatre tokom ramazana, koji poštuju sve strane, što bi dovelo do trajnog održivog prekida vatre".

Takođe se zahtijevalo "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније