Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J.

22. 04. 2024. 20:28 >> 20:28
12

vučić

"NATO bombardovanje nije bila legitimna akcija"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osporio stav predstavnika SAD Roberta Vuda da je NATO bombardovanje Jugoslavije bila legitimna akcija.

Na sjednici na kojoj je razmatran novi izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), Vučić je reagovao na riječi Vuda koji je, odgovarajući ruskom ambasadoru pri UN Vasiliju Nebenzji, rekao da je bombardovanje bilo neophodno i legitimno.

"Moram da kažem ambasadoru SAD da akcija protiv Srbije nije bila legitimna, već potpuno nelegitimna. To je bila agresija na nezavisnu i suvjerenu zemlju, izvedena bez saglasnosti SB UN", rekao je Vučić američkom diplomati tokom rasprave na sjednici SB UN.

Na kraju sjednice SB UN, koristeći pravo na repliku, Vučić je kazao i da je danas od predstavnika najmanje osam članica SB UN čuo zabrinutost zbog sukoba u selu Banjska 24. septembra, ali da "nije čuo, osim od dvoje, zabrinutost zbog sedam ranjenih Srba od tada".

"Umjesto toga, slušamo priče i bajke o remećenju kretanja nekih autobusa, što se svakog dana dešava u svakoj zemlji", rekao je Vučić povodom ovonedeljnog zadržavanja autobusa sa građanima Kosova, na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Povodom izraženih stavova o potrebi ulaska Kosova u sve međunarodne organizacije, Vučić je kazao da one diplomate koje su danas o tome govorile "zaboravljaju da kažu da je prije toga Kosovo trebalo da formira ZSO".

"To je dogovoreno sa kancelarom (Njemačke Olafom) Šolcom, (predsjednikom Francuske) Emanuelom Makronom, (premijerkom Italije) Đorđom Meloni i drugima iz EU sa kojima sam razgovarao o tom pitanju. I to nije uključivalo ulazak Kosova u UN i u agencije UN", naveo je Vučić.

Dodao je da će Srbija "uraditi svoj posao, čak i po pitanju Banjske", ali da "nikada neće čuti ništa o protjerivanju Srba sa cijele teritorije Kosova".

"Plašim se da ćemo sljedeći put čuti još veća priznanja od Vjose Osmani, koja je rekla da Srbi čine svega 3-4 odsto stanovništva Kosova. Prije dvije godine bilo je više od 7,5 odsto Srba, što svedoči o politici etničkog čišćenja", rekao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније