Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

03. 01. 2024. 11:13 >> 16:26
1

važan i cijenjen partner

NATO: Poštujemo odluku Srbije da bude vojno neutralna

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu italijanski brigadni general Đampjero Romano izjavio je da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da je na zvaničnom Beogradu da odluči u kom smjeru i na koji način želi da razvija partnerstvo sa tim savezom.

"NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i njenu odluku da ostane na nivou partnera. Činjenica da Srbija ne želi da se pridruži NATO-u nas nije spriječila u postizanju odličnih dosadašnjih rezultata... Od Srbije zavisi koji put želi da izabere, shodno tome kako vidi svoju budućnost. Koju god odluku Srbija donese, naravno, NATO će je poštovati. Vjerujem da je obostrano poštovanje početna tačka svakog odnosa", rekao je Romano u intervjuu za Demostat.

Romano je rekao da je svjestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i podsjetio da je i generalni sekretar NATO nedavno izjavio saučešće svima koji su izgubili voljene na obje strane.

"Ne smijemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da radimo zajedno i idemo dalje. To je ono što NATO i Srbija čine kroz ovo partnerstvo, idemo ka boljoj budućnosti. Ponavljam, vjerujem da ne smijemo da zaboravimo prošlost, ali možemo ići unaprijed, kao što se desilo u Italiji, na primjer, nakon Drugog svjetskog rata. Mi smo tad pretrpjeli mnoge gubitke, ne samo u životima, već u smislu spomenika, kulture, infrastrukture i tako dalje. Ali onda smo odlučili da gledamo ka budućnosti, da idemo naprijed, i sad smo tu gdje jesmo. Nadam se da će Srbija u budućnosti biti još uspješnija od Italije", rekao je Romano.

On je rekao da je Srbija važan i cijenjen partner NATO, da je ta saradnja obostrano korisna i da građani Srbije "nijesu u potpunosti svjesni" koliko toga se radi i postiže kroz to partnerstvo.

"Od samog početka se trudimo da kreiramo partnerstvo koje je krojeno tako da najbolje odgovara potrebama i željama Srbije, uz potpuno poštovanje proklamovane politike vojne neutralnosti Srbije. Kao što sam već rekao, Srbija sarađuje s Atlantskim savezom na više različitih nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu. Imamo dobro uspostavljenu komunikaciju, između ostalog i na najvišem političkom nivou, gdje postoji redovni kontakt između predsjednika Srbije i generalnog sekretara NATO", izjavio je Romano.

Kada je u pitanju vojna saradnja, on je pomenuo učešće Srbije u mirovnim misijama pod okriljem UN ili EU i kao primjer naveo podatak da vojnici iz Srbije, između ostalog, rade zajedno sa italijanskim vojnicima u Libanu.

"Dakle, kao što možete vidjeti, Srbija i NATO su bliži nego što se čini na prvi pogled", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније