Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija/Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2020. 21:26 >> 23:04
6

U BRISELU

Nastavljeni pregovori Prištine i Beograda

U nastavku dijaloga nakon 20 meseci zastoja, u Briselu je danas održan prvi sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanje Evropske unije.

Sastanak koji je počeo oko 17 sati, trajao je sat i po vremena. Domaćin sastanka je bio komesar za spiljnu politiku i bezbednost EU Đozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Kosovski premijer Hoti je nakon sastanka ponovio da su načela Kosova u dijalogu poznata, te da je jedino moguće rešenje obostrano priznanje između Kosova i Srbije. Po njegovim rečima, to je predstavljeno i međunarodnim partnerima.

„Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obje zemlje, pod jedan o nestalima i pod dva o ekonomskoj saradnji. Sastanak je bio težak", rekao je Hoti.

Istakao je da je bilo napretka i da će detalji biti dostupni narednih dana. Dodao se razgovaralo i o sljedećem sastanku o kome će se znati više narednih nedjeljama. Hoti je kazao i da je moguće da će biti i razgovora tehničke prirode.

Predsjednik Srbije Vučić izjavio je da razgovori nijesu bili laki, ali da je došlo do izvjesnog napretka kada je riječ o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

"Srbija je spremna da ispuni svaki zahtjev albanske strane i da smo, gdje god misle da postoji grobno mjesto, spremni da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas", rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mjestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

On je kazao i da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Evropski šef diplomatije Borel je prije početka dijaloga kazao da očekuje konstruktivnu diskusiju o prvim elementima razgovora koji će doprinijeti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Ohrabrujem obe strane da današnjim razgovorima pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma i sa razmišljanjem o evropskoj budućnosti građana Srbije i Kosova“, rekao je Borel u video poruci.

Današnjem sastanku u Briselu predhodio je video sastanak Hotija i Vučića u nedjelju sa Borellom i Lajčakom, koji je imao cilj da pripremi nastavak dijaloga.

Dijalog je prekinut krajem 2018. nakon što je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Srbija je kao uslov za nastavak dijaloga tražila ukidanje taksi, što se u međuvremenu i dogodilo pod velikim političkim pritiskom na kosovske čelnike od strane glavnih zemalja EU i Sjedinjenih Američkih Država.

U dijalogu ne učestvuje dosadašnji kosovski glavni pregovarač predsjednik Hašim Thaci, koga već četiri dana ispituje Specijalno tužilaštvo u Hagu, nakon što je protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније