Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

22. 04. 2024. 21:37 >> 21:37
23
Čitaj mi:

OSMANI

"Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba na Kosovu lažne i neosnovane"

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) odbacila kao lažne i neosnovane tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o etničkom čišćenju Srba sa Kosova.

"Ovi narativi su diskreditovani od Helsinškog odbora do Evropskog parlamenta. Država Kosovo ne samo da štiti, već i promoviše prava Srba i svih drugih zajednica", kazala je Osmani.

Po njenim riječima Kosovo ima napredan nivo vladavine prava i zaštite zajednica i "fanatično braniti multietničnost".

Ona je dodala da je Kosovo među zemljama koje su najviše proevropski i proamerički orijentisane na cijelom svijetu i da je među prvima pružilo podršku Ukrajini.

Osmani je kazala da kosovski Srbi imaju zastupljenost u svim društvenim sferama.

"Srpski jezik se koristi u svim javnim institucijama širom Kosova. Pravoslavne crkve imaju posebnu zaštitu države Kosovo. Osim nekih izolovanih incidenata, ne postoji etnički motiv protiv pravoslavnih crkava", navela je ona.

Optužila je Srbiju da šikanira Srbe koji se integrišu u institucije Kosova tako što napada njihovu imovinu, uništava i ugrožava njihove živote.

"Sada je jasno da kontinuirani napori Srbije da ometa proces integracije Srba na Kosovu, koristeći kriminalne i terorističke taktike, ima za cilj da steknu kontrolu i šire strah, a na taj način istovremeno su i podrivali bezbjednost i ustavni poredak Kosova", kazala je Osmani.

Po njenim riječima, srpska vlast je odgovorna za napad u zvečanskom selu Banjske, jer se "izvršioci napada slobodno kreću po Srbiji i nastavljaju da dobijaju velike poslovne ugovore od Vučićeve vlade".

Govoreći o jučerašnjem procesu glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova, Osmani je rekla da su lokalni Srbi bili pod pritiskom i da zbog toga nisu iskoristili priliku da glasaju.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније