Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

24. 01. 2018. 12:06 >> 11:33
2

PATRIJARH IRINEJ

"O Kosovu najvjerovatnije na saboru u maju"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je da "vanrednog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC neće biti, već će se najvjerovatnije čekati na redovno majsko zasjedanje" na kome će "Kosovo i Metohija biti jedna od glavnih tema".

 

To je patrijarh Irinej rekao listu "Danas".

Naime, beogradski "Blic" objavio je juče da je šest vladika Srpske pravoslavne crkve zatražilo od Sinoda da zakaže Sabor SPC. Episkopi, prema navodima lista, zahtijevaju zasjedanje kako bi se Crkva odredila i zauzela jedinstven stav o kosovskom rješenju.

Prema saznanjima "Blica", episkopi su zahtjeve upućivali u posljednja dva mjeseca, međutim, Sinod nijednom od vladika nije konkretno odgovorio - ni da li će biti Sabora, niti zašto se ne zakazuje zasjedanje.

Izvor "Blica" iz Patrijaršije navodi da su vladike, članovi Sinoda, na dopise za sazivanje Sabora odgovarali kratko sa "zahtjev je evidentiran" ili "uzet u razmatranje".

Zahtjev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na koji su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstvo. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen.

Prema patrijarhovim riječima, "stigla su samo tri zahtjeva, dok je za sazivanje vanrednog Sabora potrebna natpolovična većina" od broja najvišeg jerarhijskog i crkvenozakonodavnog tijela SPC.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније