Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

22. 11. 2020. 13:27   >>  13:36 29

VUČIĆ

"Beskrajno sam volio patrijarha"

Srbija patrijarha Irineja bila je zemlja mira, zemlja koja razumije i nema potrebu da mrzi, kazao je predsjednik Aleksandar Vučić u govoru na sahrani patrijarha SPC.

"Pred našim duhovnim ocem se nismo dijelili i nije bilo zlobe mržnje. Znali smo da vjerujemo u srpstvo ništa manje nego što je on vjerovao. Predao je dušu Bogu sa željom da njegov hram nikad ne porušimo. Obaveza je to velika za nas kojima je uvijek bilo lakše da se dijelimo nego okupljamo. Mnogo hramova smo porušili prije nego nas je on ubijedio da sagradimo ovaj", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da vjeruje da će Irinejevo učenje ostati, jer je ostavio djelo vrijedno divljenja.

"Izgradio je ovaj najljepši hrišćanski hram na svijetu. Ja sam spreman da kažem da njega nije bilo gradili bismo ga još decenijama. On je bio taj koji je rekao da je ovo nova sveta Sofija, da će biti stjecište svih pravoslavnih vjernika u svijetu", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je Irinej poštovao Rusiju, ali da nikada nije bio protiv bilo koga sa Zapada.

"Sramotili smo se godinama, ćutali smo godinama. Danas zahvaljujući njemu govorimo o junacima sa Košara- Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obilježavamo NATO agresiju i ne plašimo se da svima kažemo istinu", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima Irinej je brinuo za sudbinu srpkog naroda u Crnoj Gori.

"Nije prihvatao, i bio je beskrompomisan, podjelu našeg naroda po avnojevskim šavovima iako je poštovao svaku od novonastalih država",  dodao je Vučić.

"Beskrajno sam volio patrijarha. On je volio i pazio na moju djecu kao i ja. Onoliko koliko je volio sve u Srbiji. Na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me i rekao "jel moram da idem Aleksandre u bolnicu, zašto ja da zauzimam nečiju postelju". Treći put kad smo se čuli rekao je "vidi da uradimo sve što možemo oko Srpske i Kosova" - ispričao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније