Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

15. 01. 2018. 20:48 >> 20:16
4

ABE U BEOGRADU

Japan želi da pomogne reforme u Srbiji

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas u Beogradu da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju.

"Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije", rekao je Abe na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodavši da Japan želi da "aktivno pomogne reforme u Srbiji", piše Beta.

Abe je predložio inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom i rekao da je za to dobio podršku predsjednika Srbije, i dodao da su Srbija i Japan danas potpisali projekat o gradnji postrojenja za odsumporavanje termoelektrane Nikola Tesla, kao simbol prijateljstva dvije države, kao i Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

Rekao je i da mu je izuzetno drago što je u posjeti Srbiji, da je imao "značajan razgovor s Vučićem koji veoma dobro poznaje Japan" i izrazio nadu da će "ovaj sastanak biti početak snažnog jačanja odnosa u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama".

Naveo je da se međunarodna zajednica suočava s prijetnjom Sjeverne Koreje i njenim provokacijama protivnim međunarodnom pravu, i da se s Vučićem dogovorio da će tijesno sarađivati u reagovanju na te probleme.

Vučić je izjavio da je ponovio stavove Srbije iznijete u Generalnoj skupštini UN oko potrebe neugrožavanja bezbjednosti Japana nuklearnim oružjem i izrazio uvjerenje Srbije da će svi sporovi biti rješavani mirnim putem i uz poštovanje principa međunarodnog javnog prava.

On je rekao da posjetu premijera Japana smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana, izrazivši veliku čast i zadovoljstvo zbog prve posjete japanskog premijera poslije 31 godine.

"Najveću pažnju posvetili smo unapređenju ekonomskih odnosa", kazao je Vučić i dodao da je trgovinska razmjena Srbije i Japana trenutno mala, ali da otvara velike mogućnosti i prostor za napredak u budućnosti.

Vučić je rekao da Srbija je najbolje mjesto za investicije u ovom dijelu Evrope i zahvalio srpskim privrednicima koji su danas, kako je naveo, dobro predstavili svoje kompanije, izrazivši uvjerenje da će "uspjeti da pronađu mjesto na zahtjevnom japanskom tržištu".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније