Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2017. 16:20 >> 15:54

PORUKA DŽAFERIJU

Han: Fokusirati se na formiranje vlade

Parlamentarna većina u Makedoniji sada treba da se fokusira na formiranje vlade, poručio je danas komesar EU za proširenje Johanes Han na sastanku sa novoizabranim predsjednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijem u Briselu.

"Johanes Han novom predsjedniku Sobranja BJRM Džaferiju: Nasilje u Sobranju je potpuno neprihvatljivo. Sobranju mora da bude omogućeno da radi svoj posao i da dodje do institucija. Fokus sada treba da bude na formiranju vlade", napisao je na svom Tviter nalogu Mihael Karnitšing, šef kabineta Johanesa Hana.

U Hanovom saopštenju o sastanku s Džaferijem navodi se da je je pozdravio to što je parlamentarna većina izabrala novog predsjednika Sobranja i iskazao spremnost EU da sarađuje sa njim na unapređenju evropske agende, ukjučujući i primjenu dogovora iz Pržina i reformske prioritete.

"Sobranju sada mora da se omogući da nesmetano radi. Očekuje se da svi poslanici, uključujući i opoziciju, igraju konstruktivnu ulogu, a svi činioci moraju da se uzdrže od provokativnih izjava", navodi se u saopštenju Hana.

Prema njegovim riječima, Sobranje mora da bude forum gdje će se debatovati o ozbiljnim izazovima sa kojima se zemlja suočava i da se obezbijede neophodne garancije za napredak u interesu svih građana i zajednica.

Johanes Han je pozvao da fokus bude na sljedećim koracima za formiranje vlade uz poštovanje parlamentarne većne (koju čine SDSM i albanske stranke) i djelovanje u okviru Ustava i zakona.

Novoizabrani predsjednik Sobranja Makedonije u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu sasteće se i sa visokom predstavnicima EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, kao i sa trojicom europoslanika koji su posredovali u rešavanju makedonske krize - Ivom Vajglom, Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

Ahmeti: Nema vraćanja nazad u Makedoniji

Lider najveće albanske partije u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI), Ali Ahmeti izjavio je danas da je stav te članice parlamenterne većine da "nema vraćanja nazad" i da sada treba da se formira vlada Makedonije.

"Poslije izbora predsjednika Sobranja (predsjednik Makedonije Đorđe) Ivanov treba da mandat da novoj reformskoj parlamentarnoj većini i zatim da se formira vlada", rekao je Ahmeti na sastanku sa šefom Delegacije EU Samuelom Žbogarom u sedišti stranke u Tetovu.

Ahmeti je zahvalio Žbogaru zbog velike međunaordne podrške, i rekao da politički lideri u Makedoniji treba da se staraju o bezbjednosti i stabilnosti zemlje pred regionalnim i geopolitičkim naporima za destabilizaciju.

Ahmeti i Žbogar su, kako su prenijeli lokalni mediji, razgovarali o situaciji u Makedoniji poslije nemira od 27. marta i o sljedećim koracima.

Lider Socijaldemokratkog saveza Makedonije (SDSM) i kandidat poslaničke većine za premijera Zoran Zaev najavio je danas da će nova vlada biti formirana do kraja maja.

"Postoji mogućnost da do kraja mjeseca bude izabrana vlada, saglasno rokovima, ali to zavisi od odluke gospodina Ivanova da li će dati mandat, zavisi i od tehničkih mogućnosti Sobranja i od mogućnosti poslanika da rade kako treba", rekao je Zaev poslije sastanka s Misijom OEBS u Skoplju.

Makedonska radiotelevizija (MRT) je prenela da je lider poslaničke većine rekao da vjeruje da će se stići da se vlada formira do kraja mjeseca zbog građana, jer to, kako je istakao, treba uraditi što brže pošto od toga zavisi i normalizacija stanja u državnim institucijama.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi iz DUI je danas poslao pismo Ivanovu u kojem traži da mandat za formiranje vlade dodeli lideru SDSM i poslaničke većine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније