Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

05. 02. 2024. 19:51 >> 19:54
Čitaj mi:

SA AMBASADORIMA ZEMALJA EU

Džaferi: Imamo nedvosmislenu proevropsku orijentaciju

Premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi izjavio je danas da njegova vlada ima jasan fokus na evropske integracije i nedvosmislenu proevropsku orijentaciju.

Džaferi je to rekao na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) i šefom Delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji, ističući da to znači "kontinuitet u evroatlantskim politikama i na unutrašnjem i na spoljnom planu".

Kako je saopštila vlada u Skoplju, on je rekao da će, kao premijer, dati punu podršku Sobranju da se, čim se stvore uslovi, glasa o predloženim amandmanima za unošenje Bugara u Ustav, što je uslov iz Pregovaračkog okvira za održavanje drugog međuvladinog sastanka i formalnog otvaranja pregovaračkog procesa.

Prvi sastanak novog premijera Sjeverne Makdonije sa ambasadorima zemalja EU je, dodaje se, bio je prilika da ih lično upozna i sa aktivnostima na organizovanju predstojećih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

"Prva jasna poruka koju želim da vam prenesem na ovom sastanku je da sam odlučan da vlada koju vodim odgovori na zakonsku obavezu sprovođenja fer i demokratskog izbornog procesa, u skladu sa najvišim evropskim standardima i praksom", rekao je Džaferi.

Istakao je da obavezu za fer i demokratske izbore imaju i svi politički subjekti u zemlji, koji treba da pokažu zrelost i odgovornost, dodajući se da će se lično založiti za atmosferu konstruktivnosti.

"Važno je da se na izborima 8. maja – i poslije njih, u predviđenim zakonskim rokovima, izabere novi predsjednik zemlje i formira nova vlada, sa punim legitimitetom, kako ne bi došlo do zastoja na putu koji smo započeli", rekao je Džaferi.

Ambasadori zemalja članica EU u Skoplju su, prema saopštenju, izrazili snažnu podršku opredjeljenju premijera Džaferija i vlade da sprovedu fer i demokratske predsjedničke i parlamentarne izbore, kao i za najavljeni kontinuitet u politikama i saradnji u zemlji i inostranstvu, prema evropskoj agendi.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće održani 8. maja, u srijedu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika biće održani u srijedu 24. aprila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније