Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

29. 04. 2024. 15:07 >> 15:07
Čitaj mi:

Direktor španskih novina

"Vlada nam prijetila zbog tekstova o Sančezovoj supruzi"

Visokopozicionirani zvaničnici španske vlade su prijetili onlajn novinama El Konfidensijal (Confidencial) na čijim se tekstovima temelji pokretanje sudske istrage supruge premijera Španije Pedra Sančeza, izjavio je direktor tih novinar Naćo Kardero.

"Kad god postoji slobodno i nezavisno istraživačko novinarstvo, postoje pritisci. Novinarstvo je neugodno. Ili bi trebalo biti", rekao je direktor Kardero za Hinu.

El Konfidensijal je od 29. februara do 4. aprila objavio seriju tekstova u kojima se navodi da se Begonja Gomez (49), supruga socijalističkog premijera, tokom 2020. i 2021. sastajala s preduzetnicima koji su se prijavljivali na tendere i putem njih dobijali novac i poslove.

"Posljednjih nedjelja primili smo verbalne prijetnje od visokih vladinih zvaničnika", dodao je Kardero ne navodeći imena.

U januaru 2020. aviokompanija Er Evropa (Air Europa) potpisala je ugovor kojim će sa 40.000 eura godišnje sponzorisati centar IE Afrika, obrazovnu instituciju kojom je upravljala Gomez.

Deset mjeseci kasnije španska vlada je odobrila 475 milijuna eura javnog novca pomoći za spašavanje posrnule Er Evrope.

Gomez se prethodno dva puta "u tajnosti susrela" s izvršnim direktorom Globalije, u čijem je vlasništvu Er Evropa, i to u trenutku dok se pregovaralo o spašavanju aviokompanije, izvijestio je El Konfidensijal. U izvještaju se dodaje da su Sančezova supruga i njen tim dobili i prevoz u poslovnoj klasi Er Evrope u iznosu od 15.000 eura.

Direktor Globalije je navodno tražio njenu podršku za druge svoje projekte, među kojima je "pretvaranje napuštenih sela u nekretninske komplekse".

Sudija u Madridu je 16. aprila otvorio inicijalnu istragu kako bi provjerio je li postojao sukob interesa jer je Gomezin suprug Sančez bio na čelu vlade koja je spašavala Er Evropu.

On provjerava i informacije prema kojima je Gomez 2020. kao direktorka postdiplomskog studija na univerzitetu Komplutens (Complutense) u Madridu, napisala pismo preporuke preduzetniku Karlosu Barabesu prilikom njegovog javljanja na tender ministarstva privrede.

Barabesova kompanija je na tom tenderu dobila 7,7 milijuna eura.

"Sumnja vrijeđa", odgovorio je Kardero na pitanje jesu li istine informacije njegovog medija i dodao da ih je Gomez potvrdila u dopisu sa željom da ih ućutka.

Sančez je prije pet dana objavio pismo u kojem je najavio povlačenje s dužnosti na pet dana "pogođen napadom na svoju suprugu" i kako bi "razmislio" hoće li ostati premijer. Danas je potvrdio da ostaje na funkciji.

Optužio je El Konfidensijal da je medij "desnice ili krajnje desnice" u saradnji s opozicionom Narodnom strankom desnog centra i Voksom u pokušaju njegovog političkog i privatnog rušenja.

Takođe je optužio i sindikat Manos limpias (Čiste ruke), koji je podnio sudu prijavu protiv njegove supruge, da je dio te desnice.

"To je infantilno pismo, dostojno premijera zemlje u razvoju, čiji je glavni cilj nastaviti sukobljavati špansko društvo strategijom polarizacije", rekao je Kardero.

Vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) je tokom vikenda izvela više hiljada simpatizera na ulice ispred sjedišta stranke tražeći od Sančesa da ostane na vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније