Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Beta ]

13. 03. 2024. 16:34 >> 16:40

ŠLJIVANČANIN I DŽAFERI

"Crna Gora i S. Makedonija primjer dobrosusjedskih odnosa"

Sjeverna Makedonija i Crna Gora su primjer kako se grade i razvijaju dobrosusjedski odnosi, konstatovali su premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi i otpravnik poslova crnogorske ambasade u Skoplju Velimir Šljivančanin.

Kako je saopštila Vlada Sjeverne Makedonije, na sastanku je istaknuto "veliko i tradicionalno prijateljstvo između građana dvije zemlje i bilateralni odnosi koji su bez otvorenih pitanja, a zasnovani su na dugogodišnjoj i konstruktivnoj saradnji koja je u stalnom usponu".

Dodaje se da je posebno naglašena važnost savezništva Sjeverne Makedonije i Crne Gore u NATO, što je u aktuelnom geopolitičkom kontekstu od posebnog značaja za cijeli region i Evropu.

Džaferi i Šljivančanin su, prema saopštenju, razmijenili i iskustva o prednostima članstva u NATO, kao i o reformskim procesima koji su neophodni za proces evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, kao i o održavanju zajedničkog međuvladinog sastanka dvije zemlje, neposredno nakon izbora u Sjevernoj Makedoniji.

Šljivančanin je, dodaje se, Džaferiju čestitao izbor za premijera vlade i zahvalio na zalaganju u procesu ustavnih amandmana, kojima bi crnogorska zajednica postala sastavni dio Ustava.

"Istovremeno je on (otpravnik poslova crnogorske ambasade) istakao da je to važno ne samo za Crnu Goru i bilateralne odnose dvije zemlje, već i za deblokadu puta Sjeverne Makedonije ka EU", piše u saopštenju sa sastanka Džaferija i Šljivančanina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније