Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 04. 2017. 19:49 >> 19:23
4

SRBIJA TVRDI

Netačni navodi suda u Kolmaru

Ministarstvo pravde Srbije ističe da nijesu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je odlučivao o zahtjevu za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

Ministarstvo tvrdi da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahtjeve što je i sud potvrdio u svojoj izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahtjeva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru 2017. godine, navodi se u saopštenju.

"Naime, to znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz zahtjev za izručenje dostavila i rješenje o sprovođenju istrage, o određivanju pritvora, kao i naredbu o izdavanju potjernice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja", saopšteno je iz ministarstva pravde Srbije.

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je donijeta i proslijeđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na Kosovu i predstavlja sastavni dio prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju djelove jednog istog postupka).

"S druge strane, potjernica za Ramušem Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja dio jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine", naglašavaju iz ministarstva.

Ukazuju da su sudu takođe dostavili i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahtjeva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista djela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom. Naime, Haradinajeva odbrana je isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima.

"Upravo pojašnjenje koje je Srbija proslijedila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nijesu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gdje mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine", navodi ministarstvo.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније