Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R.

22. 06. 2016. 11:54 >> 11:38

ANALITIČARI OCIJENILI

"Ostavka Karamarka logičan rasplet"

Politički analitičari smatraju da je ostavka Tomislava Karamarka na poziciju prvog čovjeka HDZ logičan rasplet događaja do kojih je dovela njegova politika, priželjkuju okretanje HDZ-a prema evropskoj i umjerenijoj poziciji, a dio njih najavljuje da bi njegov odlazak mogao učiniti "suvišnim" i lidera najuticajnije opozicione SDP Zorana Milanovića na hrvatskoj političkoj sceni.

Politolog i sociolog Anđelko Milardović ističe da je ostavka logična konsekvenca preuzimanja odgovornosti i istovremeno kristalizacija krize političkog sistema, koja je nastala zbog višestrukog političkog neuspjeha vladajuće grupe.

Neuspjeh je po Milardoviću nastao zbog tri razloga: zbog nedovršene pobjede na izborima koja je proizvela bivšu konstelaciju snaga, zbog toga što relativni pobjednici nijesu preuzeli vlast do kraja, prije svega javna preduzeća, i jer se grupa koja je osvojila vlast "ponašala kao da je sebi opozicija", prenosi Hina.

Na takav rasplet događaja Karamarka su upućivala zbivanja u parlamentu, kad su članovi kluba zastupnika HDZ-a glasali za raspuštanje parlamenta, a prethodno je i predsjednica zauzela stav koji mu ne ide prilog. Kad se to zbroji, ovo je normalan red stvari, ističe Milardović i dodaje da je Karamarko ostavku morao podnijeti i bez pritiska javnosti, i to bi se trebalo uvrežiti u političkoj praksi bez proizvodnje ovolike količine napetosti.

Politolog Dragutin Lalović smatra da je ostavka logičan finale procesa koji traje od parlamentarnih izbora na kojima Karamarko, nasuprot vlastitom očekivanju i najavama, nije ostvario pravu nego relativnu pobjedu.

Ta ga je činjenica natjerala da uđe u aranžmane koji su pokazali da je on "političar nižeg reda", kaže Lalović i podsjeća da je Karamarko pristao na gotovo uvredljive uslove Mosta, koji su bili izraz nepovjerenja Mosta prema njegovoj sposobnosti da bude premijer i vodi vladu.

Umjesto da shvati o čemu se radi, Karamarko je ušao u vladu, postao je prvi potpredsjednik i formirao tim u vladi koji ne bi sastavio ni neprijatelj Domoljubne koalicije, s izuzecima Tolušića i Marića. To uopšte nije reprezentacija Domoljubne koalicije, oni imaju puno boljih ljudi, kaže Lalović.

Na Karamarkovo veliko iznenađenje, ispostavilo se da je Most konzistentan, a da je Orešković čovjek od formata, koji ne razumije Karamarkov jezik ucjena, nego traži argumente, kaže Lalović. Karamarko uopšte nije radio posao potpredsjednika vlade nego je zapravo sve uradio da ne funkcionišu vlada, država i HDZ.

Pokrenuo je rušenje vlastiti vlade, čime je srušio i sebe i to je njegova "elementarna glupost". On je morao otići jer je bio prirodna nepogoda za HDZ, zaključio je Lalović.

Politolog Zdravko Petak takođe smatra da je Karamarkova ostavka očekivana jer se pokazalo da je čuvanje njegove pozicije potpuno destruisalo javni uticaj i rejting HDZ-a.

Petak ocjenjuje da se pokazuje da "evropska pozicija" koja postoji u HDZ-u, misleći na ljude koje predstavljaju Plenković i Stier, grupacija koja je jedva spomenuta na posljednjem Saboru HDZ, sada dolazi u prvi plan.

"To je, po mom mišljenju, jedina šansa za HDZ da krene u hršćansko-socijalnom pravcu, da se pomakne prema centru koji mu daje koalicijski potencijal, sve ostalo je svođenje HDZ-a na njihovu najužu bazu, koja se vrti oko maksimalno 20 posto birača", kaže Petak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније