Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Portal RTCG ]

29. 04. 2024. 08:40 >> 08:40

Ministarstvo energetike i rudarstva

"Čitav postupak sproveden u skladu sa zakonima vodeći računa o zaštiti javnog interesa"

Ministarstvo energetike i rudarstva demantovalo je navode NVO Akcija za socijalnu pravdu, koja je javnost obavijestila da je uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) krivičnu prijavu protiv N.N. lica u Ministarstvu energetike i rudarstva, a u vezi sa najavljenom dodjelom koncesije za istraživanje i eksploataciju rude crvenih boksita u "Bloku 4" u Nikšiću, saopštili su iz te nevladine organizacije.

U ministarstvu tvrde da je riječ o neistinitin navodima, te paušalnim i neprovjerenim informacijama.

"Da je NVO ASP obmanula javnost dokazuju zakoni ove države, a oni su nepobitni. Da podsjetimo ono što stručna javnost već dobro zna. U skladu sa Zakonom o koncesijama i Planom za davanje koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2023. godinu, Ministarstvo energetike i rudarstva Vlade Crne Gore (u daljem tekstu: Ministarstvo) u saradnji sa JU Zavod za geološka istraživanja, je pripremilo Nacrt Koncesionog akta za davanje prava na detaljna geološka istraživanja i eksploataciju na ležištima crvenih boksita „Blok br. 4“, opština Nikšić", kaže se u reagovanju.

Kažu da je izrada Koncesionog akta izvršena na osnovu godišnjeg Plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2023. godinu, koji je Vlada donijela na 43. sjednici, održanoj 7. marta 2023. godine, a u koji je uvršten i prostor potencijalnih ležišta crvenih boksita „Blok br. 4“, opština Nikšić.

"U skladu sa članom 18 stav 3 Zakona o koncesijama, prije upućivanja Koncesionog akta Vladi na usvajanje, Ministarstvo energetike i rudarstva organizuje i sprovodi javnu raspravu u roku od 15 do 30 dana od dana upućivanja javnog poziva za Javnu raspravu", kaže se u saopštenju.

Pojašnjavaju da poslije sprovedene Javne rasprave, Ministarstvo dostavlja Vladi, u skladu sa članom 18 stav 1 Zakona o koncesijama, Koncesioni akt sa Izvještajem sa Javne rasprave na usvajanje.

"Nakon usvajanja Koncesionog akta od strane Vlade, Ministarstvo objavljuje Javni oglas za davanje koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenih boksita na ležištima „Blok br. 4“, opština Nikšić. Koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine crvenih boksita na ležištima „Blok br. 4“, opština Nikšić, daje se putem javnog nadmetanja u otvorenom postupku, na način propisan Zakonom o koncesijama", navodi se u reagovanju.

S obzirom da su, kako kažu, dokazane samo rezerve C1 kategorije u ležištu „Podplaninik II“ koje je potrebno doistražiti i time dokazati najmanje rezerve B kategorije i njihov kvalitet na osnovu kojih se izrađuje

"Rudarski projekat eksploatacije, ne može se u ovom trenutku dati minimalni-početni iznos koncesione naknade. Nakon izvedenih geoloških istraživanja u prvom periodu realizacije koncesije, Aneksom Ugovora utvrdiće se pripadnost grupi ležišta, minimalna godišnja proizvodnja mineralne sirovine i minimalni-početni iznos koncesione naknade, u skladu sa tada važećim propisom koji uređuje kriterijume i način obračuna iznosa minimalne koncesione naknade za ustupanje prava na istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina.
Bankarska garancija za period istraživanja je 200 hiljada eura", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ovaj iznos se, pojašnjavaju, odnosi na fazu detaljnih geoloških istraživanja i obnavalja se godišnje. Nakon eventualnog dokazivanja rezervi definiše se stalni dio koncesione naknade i bankarska garancija za fazu izvođenja rudarskih radova u zavisnosti od dokazanosti rezervi.

"Iz navedenog je jasno da je čitav postupak sproveden u skladu sa zakonima vodeći računa o zaštiti javnog interesa, što je imperativ u radu ovog Ministarstva. Sa druge strane, međutim, nije jasno za čiji interes radi NVO ASP, ukoliko neistinim saopštenjima i pokretanjem neutemeljenih krivičnih prijava zatrpava javnost, umjesto suštinske borbe protiv nepravilnosti u našem društvu?", pitaju se u resornom ministarstvu.

Ocjenjuju da se NVO ASP "predstavlja kao „borac“ protiv korupcije, a Ministarstvo energetike i rudarstva im je više puta naglasilo da u ovom resoru imaju jakog partnera na tom putu. Zbog toga smo još više iznenađeni da se pod plaštom navodne borbe protiv korupcije targetiraju institucije i pojedinci koji rade u skladu sa važećom legislativom, uz strogu primjenu svih zakonskih normi u svakom procesu. Da li je dovođenje javnosti u zabludu borba protiv korupcije, ili ide baš u korist potencijalno koruptivnim radnjama, pitanje je na koje će javnost dati odgovor".

"Upravo u cilju istinskog zalaganja za ispravljanje svh društvenih anomalija, među kojima je korupcija na visokom nivou prioritet, Ministarstvo energetike i rudarstva apeluje na nadležne organe da do kraja postupe po krivičnoj prijavi, u najkraćem mogućem roku, kako bi javnost bila upućena ko se pridržava zakona ove zemlje, a ko ih zloupotrebljava", zaključeno je u reagovanju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније