Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 05. 2013. 10:55 >> 10:55

TRBUHOM ZA KRUHOM

Mladi bi Hrvati napustili "lijepu" njihovu

Iako Hrvatsku od ulaska u Evropsku uniju dijele nepuna dva mjeseca, mladi naraštaji te zemlje žele da spakuju kofere, odu u svijet i napuste svoju domovinu. Beogradske „Novosti“ pišu da čak 60 odsto mladih mašta isključivo o odlasku u inostranstvo.

 Nova, 28. zvijezda na plavom evropskom nebu, susjedna Hrvatska, očigledno nije mjesto srećnog života za mlade, jer više od polovine njih sanja samo da ode iz zemlje i to bilo gdje.

Smatraju da im ni život u Evropskoj uniji neće donijet ništa spektakularno.

„Pa na koljenima smo ulazili u EU i zašto bismo sada očekivali da će uz fanfare da nas prime. Biće isto, jedina je sreća što ću moći da preko interneta kupujem bez carine“, kazala je student ekonomije iz Zagreba Suzana Malčić.

Malo kojem mladom Hrvatu pada na pamet da pokrene sopstveni biznis, jer svi sanjaju posao u državnoj firmi.

„Tamo se ništa ne radi, a ipak se pristojno živi“, tvrde mladi Hrvati u istraživanju Instituta za društvena istraživanja, koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 mladih od 14 do 27 godina.

„Novosti“ pišu da svi koji su učestvovali u istraživanju misle da je veza u Hrvatskoj jedino rješenje da se nađe posao, te da se više ne može studirati ako roditelji nijesu bogati.

„Prošla su vremena kada su nam tvrdili da je besplatno školovanje. Godinu dana sam živio i studirao u Austriji i tamo je sve, na kraju, bilo povoljnije i jeftinije. Sada sam opet tu i plaćam sve“, rekao je student na Filozofskom fakultetu Miljenko Kavazović.

Na sugestije Katoličke crkve da je važnija duhovna obnova, mladi samo odmahuju rukom.

„Koga briga za to ako je tanjir prazan. Meni je važno samo da zaradim da mogu lijepo da živim. Živio "mister dolar"! Ništa drugo“, kazao je Branko Perić, koji je na studije u Zagreb došao iz Rijeke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније