Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J./M.M.Lj.

23. 04. 2024. 13:21 >> 14:35
4
Čitaj mi:

Mandić - sobotka

Mandić: Prekinuti negativan odnos prema Srbiji

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da se snažno zalaže za prekidanje negativne prakse prethodnih vlada koje su, kako je naveo, na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije.

Mandić je to kazao u Palma de Majorci – Španija tokom sastanka sa Nj. E. Volfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije gdje učestvuje na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Tokom razgovora sa Sobotkom Mandić je kazao da su odnosi Crne Gore i Austrije tradicionalno dobri i da nas veže velika zajednička istorija.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Mandić je Sobotku upoznao sa dostignućima Skupštine Crne Gore, apostrofirajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Predsjednik Skupštine je istakao da je ta borba u punom zamahu, te da smo postigli značajne rezultate na našem evropskom putu i da ne sumnja da će naša zemlja u junu dobiti pozitivan IBAR", navodi se u saopštenju.

Mandić je zaključio da je po našoj procjeni atmosfera u EU, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja, te apostrofirao da: "Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti kada je u pitanju EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje Zapadnog Balkana".

Predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije se saglasio da Crna Gora i Austrija imaju izuzetno bliske odnose, posebno između naša dva parlamenta.

Sobotka se saglasio sa Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu naše zemlje.

"Na pitanje predsjednika Sobotke o odnosima Crne Gore sa susjedima, posebno naglašavajući Srbiju, Mandić je saopštio da parlamentarnu većinu u Crnoj Gori čine predstavnici svih naroda koji žive u našoj zemlji, odnosno da se u parlamentarnoj većini nalaze i predstavnici srpskog i albanskog naroda, dok je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dijele. Mandić je dodao da je samim tim za očekivati da naša Vlada treba da vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge", navodi se u saopštenju.

Mandić je, kako se navodi, ponovio stav koji je saopštio i ostalim učesnicima Konferencije sa kojima se sreo –" da se lično zalaže za prekidanje jedne negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja Crne Gore – tj. da su sve prethodne Vlade na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije, sa kojom mi imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore".

Dodao je da upravo zbog raskidanja sa ovakvom negativnom praksom i podržavaju ovu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i zemlje.

"Sobotka je iskazao potpuno razumijevanje za ovakav pristup Mandića koji garantuje stabilnost Crnoj Gori, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu, te dodajući da je politika pomirenja koju Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније