Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vijesti ]

16. 02. 2024. 09:18 >> 09:19
Čitaj mi:

RAIČEVIĆ

Privremeni smještaj za porodice stradalih mogao bi biti danas obezbijeđen

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da bi već danas mogao biti obezbijeđen privremeni smještaj za porodice osoba stradalih u jučerašnjem požaru. U toj tragediji, u naselju pod Volujicom, život su izgubile četiri osobe.

“Oni su noć proveli u krugu šire porodice, s obzirom da su manje-više svi rođački povezani. Sinoć su bili smješteni u stambenom objektu jednog od rođaka”, rekao je Raičević u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kazao je da su predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, na čelu sa minisarkom Naidom Nišić, sinoć bili u Baru i dogovorili aktivnosti kako bi se obezbijedio privremeni, alternativni smještaj za porodice stradalih.

“To bi već danas krajem dana moglo biti organizovano, prema mojim informacijama”, naveo je on.

Raičević je rekao da su još 2019. iskazali spremnost da budu dio regionalnog stambenog programa, a da “zabrinjava činjenica” da od centralne vlasti nisu dobili potvrdu da mogu biti dio tog programa.

“Ne samo da smo u obavezi, već želimo da idemo u pravcu rješavanja životnih problema svih naših sugrađana”, poručio je on.

Kazao je kako očekuju da će ova tragedija sve podstaći na dodatno razmišljanje da je ranije strategije “neophodno revidovati i upravo od tih strateških promišljanja krenuti u pravcu realizacije konkretnih aktivnosti.”

Rekao je da su prošlog maja imali sastanak sa ministarstvom i da sredstava za nastavak programa ima.

“Do danas nismo dobili nijednu konkretnu informaciju centralne vlasti da li Opština Bar može biti dio tog programa. Ne znam koji su razlozi, da li su procjene da ova problematika nije izražena u odnosu na druge gradove… Moramo da sjednemo za sto, od previše strategija malo je aktivnosti, moramo krenuti u konkretnu realizaciju onoga što jesu potrebe”, kazao je Raičević.

Rekao je da se ne bi složio sa navodima pojedinaca da se mještanima naselja pod Volujicom “niko nije okretao”.

“U kontinuitetu Opština pomaže članove porodica… Sa nivoa lokalne uprave smo nastojali da pružimo svaki vid pomoći, koliko je god bilo moguće. Ali, kad se ovakve stvari dese, kad smo izgubili četiri života, moramo konstatovati da je sve što je urađeno jako malo i da smo svi koji činimo sistem definitivno zakazali.”

Četiri porodice, koje su živjele u montažnim objektima, ostale su bez krova nad glavom.

“Između 30 i 35 članova porodice je ostalo bez tog privremenog krova nad glavom. U dijelu tog neformalnog naselja stanuje oko stotinu osoba. To su lica koja su još 1999. i 2000. dobila status raseljenih lica. Mnogi od njih nisu riješili svoj pravni status u Crnoj Gori i to predstavlja ozbiljan izazov za Opštinu, manje-više sve institucije sistema. Neophodno je da određene aktivnosti modifikujemo i učinimo ih mnogo efikasnijim”, kazao je Raičević.

Na pitanje može li Opština novčano pomoći, rekao je – svakako.

“Ovih dana ćemo pružiti finansijsku podršku. Danas očekujemo i da kolegijum Skupštine definiše svojom odlukom da iz dijela stalne budžetske rezerve interventno opredijelimo određeni dio sredstava koji će preko Savjeta Roma bio delegiran članovima porodice, kao finansijska podrška. Koliko god novca da obezbijedimo, to neće nadoknaditi nemjerljivi gubitak za ove porodice”, rekao je predsjednik Opštine Bar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније