Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 04. 2014. 15:44 >> 15:43
4

FORMIRATI RADNU GRUPU

Danilović: DPS-u ne odgovara zakon

Crnogorska Skupština treba da formira radno tijelo koje bi pratilo primjenu nedavno usvojenih izbornih zakona, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović, navodeći da bi to mogla biti radna grupa koja je pripremila te zakone.

Danilović je kazao da je na Kolegijumu predsjednika inicirao formiranje tog tijela na osnovu zaključka koji je dogovoren kada je parlament formirao Radnu grupu za uspostavljanje izbornog povjerenja.

“Inicirao sam da Radna grupa, formirana na paritetnoj osnovi, po šest predstavnika parlamentarne većine i manjine, preraste u radno tijelo parlamenta za praćenje procesa implementacije zakona koji su mijenjani i nadgledanja izbornih procesa”, rekao je Danilović agenciji MINA.

On je kazao da se nada da će zajedno sa kolegama iz opozicije izvršiti pritisak na Kolegijumu kako bi početkoma naredne sedmice bilo konstituisano to radno tijelo.

“Koje će raditi najmanje dok ne budu održani prvi državni izbori po novom izbornom zakonodavstvu”, pojasnio je Danilović.

On je ocijenio da bi bilo neophodno da to radno tijelo bude u istom sastavu u kom je bila Radna grupa, ali da na njenom čelu bude predstavnik opozicije.

“Bilo bi neophodno da funkcioniše u istom sastavu zbog toga što su ti ljudi potpuno u materiji i ne treba im dodatno pojašnjavati, a ionako nemamo vremena za gubljenje. To je dio našeg sporazuma, da radna grupa preraste u radno tijelo parlamenta”, naveo je Danilović.

On je dodao da se ipak ne može osporiti pojednim poslaničkim klubovima da, zbog nekih objektivnih razloga, nekoga zamijene.

“Ne možemo osporiti ni pravo poslaniku da, zbog preopterećenosti ili nekog drugog opravdanog razloga, svoje mjesto ustupe nekom od kolega iz svog klupa poslanika, ali u principu treba insistirati da radna grupa u onom stastavu koji je odobren na plenumu bude radno tijelo”, kazao je Danilović.

Upitan da li je optimista da bi to tijelo bolje funkcionisalo, ako bude u istom sastavu, a imajući u vidu koliko je teško donosilo odluke na pripremi izbornih zakona, on je kazao da očekuje da neće biti lako raditi, iako bi se promijenio personalni sastav.

“Prije svega jer Demokratskoj partiji socijalista ne odgovara implementacija izmijenjenog izbornog zakonodavsta. Ne očekujem da će oni biti agilni u tome da bude primijenjen Zakon o finansiranju političkih partija. Očekujem opstrukciju, ali to definitivno ne znači da treba odustati od tog tijela”, smatra Danilović.

On je dodao da će biti onih koji žele da afirmišu novousvojeno zakonodavstvo, ali i drugih koji će sve osporavati.

Danilović smatra da treba izabrati predstanika opozicije da bude na čelu te radne grupe iz postojećeg sastava, jer bi, kako je kazao, samo to imalo smisla.

“Uostalom, radno tijelo funkcioniše po pravilima Poslovnika koja važe i za druga radna tijela, bila stalna ili privremena. Definitivno vjerujem da opoziciji treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg, i da to niko neće sporiti”, kazao je Danilović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније