Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

10. 04. 2024. 21:56 >> 12:28
2
Čitaj mi:

O REAKREDITACIJI FCJK

Danilović: Radim po zakonu, meta sam političkih odluka

Direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović kazao je u emisiji „Stav“ da na toj funkciji nije uradio ništa nezakonito. Ističe i da nije istina da je na tu poziciju izabran kroz politički dogovor o podjeli funkcija, već je kako dodaje, imenovan kao prvorangirani na konkursu i to za vrijeme Vlade koju je srušio.

Podsjetimo, grupa profesora s univeziteta izvan Crne Gore te intelektualaca, umjetnika, novinara i građanskih aktivista iz Crne Gore uputila je ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić-Stojanović javni zahtjev za smjenu direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Gorana Danilovića. Optužuju ga za protivpravnie i protivzakonite aktivnosti, što Danilović odbacuje.

Pored toga Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija poslalo inspekciju u Agenciju. Danilović kaže da iza svega stoji politička odluka.

„Ministarstvo naše nadležno se ne trudi da zaštiti Agenciju, prihvatiti ovakvu inicijativu posebno peticiju koju je uradila ista grupa ljudi, a koju potpisuju navodno intelektualci i novinari jer sam ja prekršio zakon, ja zakon nijesam prekršio“, kazao je Danilović i poručio da će to potvrditi i kontrole kao i nalaz Upravne inspekcije.

Poručuje i da on lično meta i da je cilj da bude smijenjen sa te funkcije.

"Ja sam Srbin po nacionalnosti, ako nekome smetam neka to kaže", ističe je Danilović.  On je saopštio i da nije bilo nenamjenskog trošenja novca u Agenciji i da sve objavljuju kroz analitičke kartice na sajtu.

"Ja nemam šta da prijavim kada je riječ o službenim putovanjima, imamo dva ugovora o djelu. Nijedan let avionom, putovanja u Beograd, Skoplje i Banja Luka, ako je to centralna tema u Crnoj Gori ja čestitam svima“, naveo je Danilović.

Kada je riječ o reakreditaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK), podsjetio je da je formirana Komisija koja će o tom pitanju da donese odluku.

“Direktor Agencije ne akredituje i ne reakredituje. Taj proces je u toku. I kao ozbiljan čovjek i profesionalac, ja ću se uzdržati od komentara koji su višak, zbog toga što će riječ o tome da li neko zaslužuje da bude reakreditovan, dati ekspertska komisija koju smo mi u skladu sa zakonom formirali, uvaživše čak jednu ili dvije primjedbe ustanove koja se reakredituje na sastav komisije ili na tehnički propust, pa smo kroz izmijenjenu odluku to uvažili. Proces je počeo, preliminarni izvještaj je gotov, slijedi posjeta ustanovi, potom pisanje konačnog izvještaja”, kazao je Danilović.

Saopštio je i da je procedura sprovedena po zakonu te da ličnog političkog upliva u tako nešto ne može biti.

“Nije se desilo za ove tri godine koliko sam u Agenciji da nisam potpisao odluku koju donese Komisija za akreditaciju ili reakreditaciju... Proces je dakle u toku, proces je prihvaćen od strane gospode iz ustanove visokog obrazovanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, prihvaćen bez obzira što su vrlo nekorektno i neprofesionalno blatili predsjednicu Komisije koja je to stoički i onako ekspertski oćutala i ćuti cijelo ovo vrijeme, ne kazavši ni jednu riječ”, kazao je Danilović.

On je saopštio da ta komisija ima pet članova i da je riječ o ekspertima iz pet zemalja regiona.

Na pitanje zašto još nije položio državni ispit dvije i po godine nakon što je postavljen na tu funkciju, Danilović kaže da nijedna tačka iz peticije koju je dostavio FCJK nije tačna.

„Jedno je kad vas odrede za vršioca dužnosti to je godinu i šest mjeseci. Nijesam se samopostavljao, već su me različite vlade postavljale. Tako sam ja izabran prošle godine 15. juna nakon šestomjesečnog konkursa kao prvorangirani na konkursu, a drugorangorani je bio profesor sa FCJK“, naveo je Danilović.

Kaže da je od 15. juna zasnovao radni odnos, a da za period kada je bio vršilac dužnosti nije morao imati položen državni ispit. On ističe i da zakon nije precizan u dijelu koji se odnosi na to koliko puta može biti ista osoba imenovana za vršioca dužnosti.

„Ja ne bih prihvatio to mjesto da je nezakonito. Kao što nisam prihvatio, kada sam ministu Vojinoviću tražio da ako nijesam prvorangirani ne budem predložen za direktora Agencije“, ističe Danilović.

On je kazao i da ima sertifikat o znanju engleskog jezika, u mjeri u kojoj je to potrebno za funkciju koju obavlja.

„Radi se o institutu, imam znanje A1 i A2 polagao sam na Institutu za strane jezike, položio sam. Imao sam i veće znanje od toga“, kazao je Danilović.

Poručio je i da ima do 15. juna rok da položi državni ispit i da će ga i položiti. "Položiću do 15. juna ispit, ne moram, ali hoću”, poručio je Danilović.

Na pitanje da li je Bratimir Nešić član komisije kao magistar zaštite životne sredine iz Leskovca i šta je njega predložilo da budu u Komisiji i da odlučuje da li FCJK da bude reakreditovan, Danilović je odgovorio da Nešić nije član Komisije.

„Žao mi je što je gospodin Nešić u biografiji imao samo jednu grešku napisao je da je zaposlen u NAT-u, a to je Nacionalno akreditaciono tijelo Srbije međutim ispostavilo se da se tamo bavi ekspertizama kao ekspert za tržište rada“, poručio je Danilović i dodao da se proces reakreditacije odvija na način na koji to rade sve države regiona.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније