Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

11. 03. 2024. 19:34 >> 19:36
Čitaj mi:

GORAN DANILOVIĆ

"Ako premijer nema povjerenja u ministra onda ga smijeni"

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ocijenio je ideja da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović učini javni poziv potencijalnim kandidatima za obavljanje dužnosti v.d. direktora policije, u suštini se, tvrdi Danilović, radi o nepotrebnoj i štetnoj zavrzlami.

"Kad uvedete nova pravila i kreativno tumačite Zakon onda je mogućnost lošeh ishoda očekivana. Ministar UP ima pravo da predloži vd direktora policije, a Vlada da ga izabere ili ne. Kako će do svog predloga doći ministar stvar je koja se Zakonom ne određuje. Ipak, koliko god izgledala demokratski ideja da ministar učini javni poziv potencijalnim kandidatima za obavljanje dužnosti vd direktora policije, u suštini se radi o nepotrebnoj i štetnoj zavrzlami" navodi Danilović.

Kaže da ako nakon razgovora sa sedam ili osam kandidata više njih ispuni sve uslove i "prođe detektor laži", a potom, onaj sa "ekstra ocjenom" od strane ministra bude predložen Vladi i Vlada ga, recimo, odbije, onda je poruka javnosti zastrašujuća; nije prošao iako je najbolji jer je politički sumnjiv, nepodoban i nekooperativan.

"Nakon takvog epiloga ministar mora da podnese ostavku, a Vlada gubi legitimitet jer za mjesto vd direktora traži nekoga ko je gori od onoga koji je predložen. Vlada tako priznaje da je sve farsa i posebno, da je vd direktora policije važniji od Ministra UP! Ove stvari se ne smiju raditi na ovaj način jer se time obesmišljava izbor direktora u punom mandatu", ističe Danilović.

Kaže da je apurdno da za vd direktora traže "detektor laži", a za izbor direktora toga nema jer Zakon ne dozvoljava?

"Dalje; pošto se izbor direktora završava po konkursu može se desiti da prođe onaj koji "je lagao" , a da "svjedok istine" bude odstranjen? Na kraju, zašto je važno da se ne spori, zbog bilo koje političke kalkulacije, pravo ministra da predloži vd direktora Vladi? Borili smo se decenijama da politička figura - ministar, odgovora za politiku ministarstva i za vlastite predloge kadrovskih rješenja. Nažalost, po zakonskim rješenjima koja su zaostavština DPS-a, ministar UP treba da odgovara za rad Ministarstva u čijem sastavu je Uprava policije, ali je ministra mnogo lakše razriješiti nego direktora UP kojega on predlaže - sve ovo smo već vidjeli na djelu", istakao je on.

Ipak, kako dodaje, kada započne borba i oko v.d. direktora onda znamo da je vrag odnio šalu.

"O ovim stvarima je, međutim, trebalo razgovarati ranije, tokom sastavljanja Vlade. Ako premijer nema povjerenja u predloge ministra UP onda se smjenjuje ministar i ne izmišlja politička gimnastika kojom ovoga treba preskočiti da se dođe do "svog vd direktora policije". Najgore što može da se desi sektoru bezbjednosti je da ministar i direktor UP nemaju međusobno povjerenje. Niko ne mora meni da vjeruje, ali treba vjerovati realnosti i onome što gledamo svaki dan", zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније