Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 08. 2023. 15:26 >> 20:50
14

"ODBRANA IZBORNE VOLjE"

Traže da Spajić ispoštuje glas naroda

Grupa građana "Odbrana izborne volje“ koja je za kratko vrijeme okupila skoro 20 hiljada članova, uoči sinošnjih auto-kolona objavila je listu zahtjeva koje upućuju političkim subjektima i organizacija. Traže da se ispoštuje volja građana i ističu da se vlada ne može formirati sa tradicionalnim DPS saveznicima. Među zahtjevima, kojih je ukupno šest, traže i da predsjednik Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda.

Video: Marko Pejović

"Tražimo da se u procesu formiranja buduće vlade poštuje volja građana iskazana na izborima 11. jula, pri čemu podsjećamo da je "Evropa sad" nastupila sa izrazito antiDPS stavovima što podrazumijeva da ne može većinu za formiranje Vlade da traži sa liste DPS-a ili od tradicionalnih partnera DPS-a koji su participirali u svim vladama režima Mila Đukanovića. Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere",  prva su dva zahtjeva grupe građana.

Traže i da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović oduzme ulogu mandatara Milojku Spajiću ukoliko ne ispoštuje glas naroda i ne pozove njihove predstavnike na razgovor i jednostrano krene u formiranje vlasti suprotno izbornoj volji iskazanoj na parlamentarnim izborima 11.juna 2023. godine, i da u tom slučaju mandat povjeri onome koga narod predloži a političke partije avgustovske većine podrže.

Koncept buduće vlade, kako ocjenjuju, mora da se bazira na činjenici da se poštuje avgustovska većina sa jedne strane i da se sastoji od onih činilaca koji su podržali pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima sa druge strane.

"Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore jer nećemo dozvoliti povratak DPS na vlast u bilo kom formatu i obliku niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje. Podsjećamo sve da se po Ustavu Crne Gore ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana pa u skladu sa tim se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja nije odraz izborne volje građana Crne Gore",  navodi se u zahtjevima.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније