Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

02. 11. 2020. 07:04 >> 16:41
54

OCJENA ĐENERA

"Vučić došao kao da je CG srpska pokrajina"

Predsjednik Srbije u Podgoricu je došao upravo onako kako dolazi u Banjuluku, ili onako kako ne može doći na Kosovo ili na primjer u Knin, kao da dolazi na teritoriju pod "njegovim suverenitetom", kao da dolazi kao predsjednik "svih Srba" i u "pokrajinu" koja je dio "srpskoga sveta", kaže politički analitičar Davor Đenero, komentarišući dolazak srpskog predsjednika na sahranu mitropolita Amfilohija.

Ističe da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) uvijek bila organizacija skromne duhovnosti, ali posvećena velikodržavnom projektu.

"Ta kombinacija klerikalizma vjernog vladaru i velikodržavlja osnova je ideologije 'svetosavlja', koja je kreirana tridesetih, kao oblik srpskoga fašizma, a na ovim ju je izborima pokojni Risto Radović s podložnicima nametnuo kao ideološki obrazac Crnoj Gori", kaže Đenero za Pobjedu.

Na pitanje kako komentariše najavu formiranja ekspertske vlade u Crnoj Gori, on kaže da to ne može biti trajno rješenje.

"Kad se počne spominjati koncept ekspertske vlade onda se jasno kaže da to nije vlada za puni politički mandat, da je ona 'oročena', da joj je vijek trajanja ograničen (vjerovatno do predsjedničkih izbora) i da je koncipirana kao prelazna. Dakle, nije nemoguće da će u ustavnom roku vlada biti sastavljena, kao što nije nemoguće niti to da će akteri poput Mandića svojim zahtjevima preći nivo na koji Krivokapić s jedne ili Abazović s druge strane mogu pristati", kaže on.

Ali, kako je rekao, "ako ovakva koalicija i bude pretvorena u parlamentarnu većinu, vijek trajanja te koalicije biće ograničen, a vlada neće biti vlada u pravom smislu riječi, nego 'izvršno vijeće' koje će moći obavljati samo 'prelazne' poslove o kojima postoji barem preliminarna saglasnost neusaglašenih 'partnera'",.

Пратите нас на

Коментари54

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније