Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

25. 04. 2017. 15:39 >> 15:21
9

ZENKA OCIJENIO

Ulazak u NATO dobrobit za cijeli region

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka ocijenio je da eć ulazak Crne Gore u NATO alijansu biti povoljnost od koje će dobrobit imati cijeli region.

Kako navode, Zenka je razgovarao o položaju manjinskih naroda, kao i unaprijeđenju njihovih prava i sloboda, sa predsjednikom Isljamom Husajem i odbornicima Skupštine lokalne samouprave Peć.

"Često imamo priliku da se uvjerimo u činjenicu da je saradnja između Crne Gore i Republike Kosovo veoma dobra, te da su odnosi dvije zemlje prijateljski i uspješni", rekao je Zenka i dodao da je u prethodnom periodu imao nekoliko bilateralnih susreta sa kolegama iz Vlade Kosova sa kojima je razgovarao o predlozima za jačanje dalje saradnje.

Zenka je ocijenio da istu treba jačati posebno u oblasti turizma, a preduslov za uspjeh je svakako bolja infrastrukturna povezanost zemalja. On je izrazio očekivanje da će zaokruživanjem integracionih procesa, najprije evro-atlanskog, Crna Gora intenzivirati svoj napredak u sferama ekonomije i turizma.

"Ulazak Crne Gore u NATO alijansu biće povoljnost od koje će dobrobit imati cijeli region, a ispunjavajući svoje obaveze iz najznačajnijeg pregovaračkog poglavlja 23, Crna Gora stvara uslove za razvoj ekonomije i priliku za investitore, koji se neće baviti ulaganjima u Crnu Goru ukoliko im nije garantovana jaka vladavina prava", rekao je Zenka.

Zenka je upoznao sagovornike da je prilikom nedavne radne posjete Kosovu imao prilike da se susretne i razgovara i sa predstavnicima udruženja Crnogoraca na Kosovu, te da ga posebno raduje usvajanje Strategiji za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice u Republici Kosovo 2016-2021. 

On je pojasnio kako se u Crnoj Gori prava i slobode manjinskih naroda konstantno unaprijeđuju, kroz zakonodavni okvir, ali i kroz institucije koje se bave zaštitom njihovih prava.

"Svake godine radimo izvještaje o položaju manjinskih naroda", rekao je Zenka, te posebne izvještaje o njihovoj zastupljenosti u državnim organima, organima državne uprave i lokalnim samoupravama.

Ispred delegacije Republike Kosovo, predsjednik Skupštine Peć, Isljam Husaj zahvalio je Zenki na prijemu i prilici da razgovaraju o saradnji i jačanju poštovanja manjinskih prava i sloboda.

On je ocijenio da su manjinski narodi sastavni dio Crne Gore i veoma dobar primjer kako razumijevanje i poštovanje različitih nacija, kultura i vjera na jednom prostoru rezultiraju napretkom cijele zemlje.

Husaj je pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila u integracijama i saglasio se da će se njen uspjeh odraziti na susjedne zemlje. Prema njegovim riječima, Kosovo i Crna Gora treba da razmotre i mogućnosti za saradnju na regionalnom nivou u oblasti planinskog turizma.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su naveli da su se sagovornici saglasili da je primjere dobrih praksi i iskustava potrebno češće razmijenjivati, a saradnju širiti i unaprijeđivati, u cilju opšteg boljitka cijelog regiona.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније