Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

09. 03. 2024. 17:07 >> 17:11
Čitaj mi:

SASTANAK

Đeka sa Guterešom: Podrška rodnom paritetu za pravednije društvo

Crna Gora je uskladila svoj nacionalni okvir za unapređenje rodne ravnopravnosti sa ciljevima održivog razvoja u namjeri da postigne veći nivo rodne ravnopravnosti do 2025. godine, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka učestvovao je na sastanku sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom koji su organizovale vlade Katara i Ruande ispred Grupe prijatelja za rodni paritet.

"Vlada Crne Gore radi u cilju investiranja u politiku jednakih mogućnosti i na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja. Na ovaj način doprinijeće se boljoj efikasnosti javne potrošnje, boljem kvalitetu usluga i pristupu društvenim resursima", poručio je Đeka. 

Događaj je bio prilika da se naglasi privrženost Crne Gore daljem unapređenju položaja žena u Crnoj Gori, kao i osnaživanju rodno osjetljivih grupa kroz uvođenje politika čijim sprobođenjem će smanjiti rodna nejednakost.

Đeka je istakao da Crna Gora aktivno radi na uvođenju kvota za žene u politici i ekonomiji i dodao da uporedo sa tim, kroz obezbjeđivanje pozitivnih mjera nastoji da omogući ženama da ostvare svoj preduzetnički potencijal.

U ovogodišnjem zasijedanju Komisije učestvovaće više od 120 zvaničnih delegacija, te predstavnika civilnog sektora.

Kako je najavljeno, Đeka će se obratiti i na otvaranju 68. zasijedanja Komisije u fokusu kojeg su ove godine izazovi u vezi sa smanjenjem siromaštva i planovi za investiranje u rodnu ravnopravnost u cilju postizanja rodnog pariteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније