Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

12. 10. 2016. 14:25 >> 14:03
2

VUJOVIĆ SMATRA

Neophodna analiza sporazuma

Krajnja analiza sprovođenja Zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore neophodna je zbog utvrđivanja buduće dobre predizborne prakse, bez obzira na konačan ishod predstojećih izbora, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.


“Iskustva iz ovog perioda, osobito izvještaji o radu angažovanih i postavljenih lica trebalo bi da ukažu, u prvom redu, na zakonito ponašanje svih aktera izbornog procesa i buduće primjereno korišćenje javnih resursa tokom izbornih dešavanja”, saopštio je on.

Vujović je poručio da bi Agencija za sprječavanje sukoba interesa u kontroli političkih subjekata i izbornih kampanja konačno posebnu pažnju trebalo da posveti nadzoru rada privrednih društava u kojima je država većinski vlasnik ili privrednih društava koja vrše javna ovlašćenja, a čiji su osnivači opštine.

“Dosadašnja opažanja ovlašćenih lica u upravnim odborima ovih privrednih društava i nevladinih organizacija koja nadziru transparentnost ovog izbornog procesa ukazuju na brojne nepravilnosti u njihovom radu”, dodao je on.

Prema riječima Vujovića, potvrđeno je neblagovremeno i nepotpuno dostavljanje traženih informacija ovlašćenim licima, kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama povodom incijativa nevladinih organizacija i neobjavljivanje javnih podataka o njihovom radu.

“Aktuelno objavljivanje izvještaja o tzv. putnim troškovima nije jasan pokazatelj da li se određeno javno preduzeće na bilo koji način uključuje u predizborne aktivnosti”, smatra Vujović.

Štaviše, dodao je, neophodno je, u zavisnosti od privredne djelatnosti preduzeća, odrediti posebne načine praćenja njihovog rada.

“Zajednička crta, odnosno zakonska obaveza ovih privrednih subjekata u izbornoj godini trebalo bi da bude javno objavljivanje izvještaja o finansijskom poslovanju i izvještaja o radu za prethodnu godinu, kao i isticanje programa rada i finansijskog plana sa programom javnih nabavki za tekuću godinu”, poručio je on.

Vujović je ocijenio da bi se publikovanjem mjesečnih izvještaja o realizaciji planskih aktivnosti otklonile sve sumnje koje se odnose na eventualno kršenje prava takozvane diskrecione potrošnje (dodjeljivanje jednokratne socijalne pomoći, stipendija, povlastica, sredstava za lična primanja pripravnika, usavršavanje kadrova i prekvalifikaciju zaposlenih, kao i obeštećenja i naknadu štete).

Time bi se otklonile sumnje koje se odnose i na zloupotrebu javnih ovašćenja (zapošljavanje, otpust dugova, priključenje bespravno sagrađenih objekata na elektro, vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, asfaltiranje puteva, postavljanje gradske rasvjete, nabavka opreme ili sirovina i slično).

“Ovaj, trenutno najmanje transparentan dio javnog sektora sve navedene dokumente trebalo bi blagovremeno da objavljuje na svojim elektronskim prezentacijama”, poručio je Vujović.

Kako je kazao, Agencija za sprječavanje sukoba interesa u svom postupanju morala bi efikasnije da sprovodi moguće prekršajne postupke i Vlada Crne Gore, odnosno, dodao je, njen Generalni sekretarijat trebalo bi da ima jasne procedure za ustanovljavanje transparentnosti rada javnih preduzeća.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније