Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

04. 10. 2016. 10:57 >> 10:36

VUJOVIĆ PORUČUJE

Promijeniti praksu tajnosti podataka

Primjena Zakona o tajnosti podataka u Vladi i ministarstvima nailazila je na brojna osporavanja i predstavljala je loš primjer upravne prakse, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.

 

On je naveo da bi novi koncept elektronske Vlade trebalo da otkloni nepravilnosti u načinu određivanja tajnosti podataka i omogući primjereniji pristup zainteresovanim licima.

„Dosadašnja primjena Zakona o tajnosti podataka, osobito od strane državne uprave – Vlade Crne Gore i resornih ministarstava, nailazila je na brojna osporavanja i predstavljala je loš primjer upravne prakse. Često su podaci označavani tajnim i ako je to bilo u direktnoj suprotnosti sa pravom javnosti da bude informisana. Zbog ovakvog odnosa učestale su otvorene sumnje da se iza zakonskog stanovišta „značajnije od interesa za slobodnim pristupom informacijama“ zapravo kriju brojni službeni propusti i zloupotrebe javnih ovlašćenja“, dodao je Vujović.

On smatra da postupak određivanja stepena tajnosti od strane ovlašćenog lica do sada nije u potpunosti bio jasan.

Prema riječima Vujovića, upotrebom novog koncepta elektronske uprave taj postupak bi postao transparentniji.

„Buduća Vlade Crne Gore u svom novom elektronskom upravljanju treba da ujednači praksu određivanja stepena tajnosti i ustanovi preglednu evidenciju o tajnim podacima. Svi organi državne uprave na svojim elektronskim prezentacijama moraju imati zaseban segment na kome će biti istaknute informacije o pripremnim radnjama o stvaranju podataka kojima će biti određen stepen tajnosti, objavljena rješenja kojima se određeni podatak označava tajnim ili kojim se ukida, odnosno mijenja oznaka tajnosti. Razlozi za tajnost podataka i rokovi u kojima oni važe svim zaintersovanim licima moraju biti lako dostupni i primjereno objašnjeni”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније