Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2016. 16:30 >> 16:09

KONCESIONE NAKNADE

Vujović: Utvrditi razloge neefikasnosti

Potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović, tražio je od predstavnika Uprave policije za privredni kriminalitet da utvrde razloge neefikasnosti i neažurnosti u rješavanju naplate koncesionih naknada i nepostupanja u skladu sa pravilima postupka za organizovanje javnih poziva za korišćenje šuma.

On je tražio i da se, kako je dodao, utvrde razlozi nevođenja propisanih evidencija.

„Ukazao sam na nepravilnosti u postupcima popune radnih mjesta, odnosno na nepoštovanje ugovora o djelu i o privremenim i povremenim poslovima, kao i na nepravilnosti u donošenju pojedinačnih akata o zasnivanju radnog odnosa“, naveo je Vujović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, neprimjerena sječa crnogorskih šuma i devastacija jednog od najznačajnijih resursa predstavlja problem na koji se proteklih godina nije obraćala dovoljna pažnja.

„Medijska aktuelizacija ovog problema ne treba samo da bude predizbornog karaktera, već i predmet ozbiljnog sistemskog i planskog razmatranja. Tačne su konstatacije da je taj problem sistemske prirode, ali nastale višemilionske štete u toj oblasti uslovljene su i nesavjesnim upravljanjem“, rekao je Vujović.

On je dodao da je, shodno zabrinjavajućem stanju i velikom interesovanju građana, u prvom redu koncesionara i nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine, tražio od Upravne inspekcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, da shodno zakonskim ovlašćenjima sprovedu kontrolu rada Uprave za šume.

Ozbiljan propust u radu Uprave za šume, kako smatra, moguće predstavlja nepoštovanje odredbi Zakona o koncesijama koje se odnose na obračune za koncesione naknade i praćenje i kontrolu izvršavanja ugovorenih obaveza iz ugovora o koncesija.

„Pored navedenog, od upravne inspekcije traženo je da se utvrdi da li su preduzimane potrebne i pravovremene mjere na zaštiti javnog interesa, kao i da li su evidencije o plaćanjima koncesionih naknada vođene analitički po pojedinim koncesionarima, evidentirane po hronološkom redu i po pravilima urednog knjigovodstva“, rekao je Vujović.

Koncesionari su, kako je dodao, kao svoj najveći problem isticali da rješavanje njihovih zahtjeva za umanjenje koncesionih naknada i kriterijumi obračuna koncesija u ugovorima nijesu usklađeni sa Zakonom o šumama.

„Čak se pretpostavlja da su izmjene ugovora o koncesijama i smanjivanje obaveza koncesionara vršene bez saglasnosti Vlade“, zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније