Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

19. 09. 2016. 11:42 >> 11:27
8

VUJOVIĆ OCIJENIO

Povoljniji uslovi za fer izbore

Uslovi za fer i slobodne izbore mnogo su povoljniji u odnosu na period prije ulaska predstavnika opozicije u Vladu, ocijenio je potpredsjednik, Milorad Vujović, navodeći da su potrebne godine da bi se sve popravilo.

"Ponosan sam na ono što smo postigli za 100 dana, ali smatram da su potrebne godine u ovoj Vladi da bi se popravila njena iskrivljena stvarnost", kazao je Vujović na konferenciji za novinare povodom 100 dana predstavnika opozicije u Vladi predizbornog povjerenja.

On je rekao da su uradili u ovom trenutku najviše što su mogli, i konstatovao da su uslovi za održavanje slobodnih i fer izbora značajno povoljniji.

"Uslovi za fer i slobodne izbore su znatno povoljniji i mnogo bolji nego kad smo ušli u vladu, ali nijesu još na onom potrebnom nivou da bi isključili svaku nepravilnosti", naveo je Vujović.

Kako je kazao, vladajuća partija je sve nervoznija.

"To je znak da počinjete da radite pravim kapacitetom i da pogađate teme od pravog značaja", dodao je Vujović.

Vujović je saopštio da mu je predsjednik Vlade, Milo Đukanović, nedavanjem konkretnih zaduženja u skladu sa zakonom, odmah na početku pokazao jasan stav prema njemu, tako što mu nije omogućio da u punom zakonskom kapacitetu obavlja funkciju.

"To istovremeno nije u duhu podzakonskih akata i Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore", rekao je Vujović.

On je istakao da je "otkrivanje puteva u ovom lavirintu jako komplikovano, zato što se neko potrudio da dobro zamaskira sve zloupotrebe koje su očigledno činjene dugi niz godina".

Vujović smatra da je, sa svojim timom, značajno doprinio otkrivanju partijskog zapošaljavanja, nepotizma, dodjeljivanju stanova i stambenih kredita funkcionerima u iznosu od vipe od tri miliona EUR.

On je ocijenio da je doprinio i otkrivanju sklapanja ugovora koji su štetni po crnogorske građane, visini poreskog duga, nezakonitnosti u korišćenju nepokretnosti koji su u vlasništvu države, propuštanju nadzora i donošenju podzaksonskih akata kako bi se naplatile neke naknade, što je štetno za državu.

"Utvrdili smo da sadašnja vlast ne bira način da stavi do znanja onima kojima pošteno rade da mogu raditi samo pod dirrigentskom palicom, ali pogriješili su- postojimo i mi koji se ne bojimo da kažemo ono što znamo i da radimo ono zbog čega smo došli", saopštio je Vujović.

On je naveo da je, pored kontrolnih aktivnosti koji predstavljaju primarnu misiju njihovog angažmana, davanjame konstruktivnim predlozima aktivno učestvovao u radu Vlade i njenih tijela.

Vujović je podsjetio da njihov predlog otvorene Vlade, koja bi donijela mnogobrojne koristi građanima, nije prihvaćen. Na veliki broj zahtjeva i urgencija, ističe Vujović, predstavnici opozicije u vlasti odgovor nijesu dobili.

“Najmanje traženih dokumenata dobili smo od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte”, naveo je Vujović.

Vujović je kazao da su prijavili 27 slučajeva zbog sumnje o zluloupotrebama državnih resursa, od kojih je šest procesuirano. Vujović je zatražio da se podaci o korišćenju aktivne budžetske rezerve ne označavaju tajnim.

“Ovakvo postupanje je štetno, jer smanjuje transparentnost rada Vlade budući da iznošenjem tih podataka ne bi bila ugrožena ni bezbjednost države, ni rad državnih organa i9 organizacija”, poručio je Vujović.

Kako je kazao, njegov kabinet pružio je svu potrebnu stručnu pomoć podnosicioma prijava u cilju kvalitetne pripreme predmeta koji su predati tužilaštvu.

Vujović smatra da se Ministarstvo finansija protekli godina nije aktivno i na pravi način bavilo i brinulo o naplati javnog duga.

Na taj način je taj resor, kako je kazao, doprinijelo ugrožavanju javnih finansija Crne Gore.

On je, govoreći o ugovorom sa kompanije A2A, ponovio da smatra da je usvajanjem tog ugovora bitno narušen ekonomski suverenitet države

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније