Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B. [ Biljana Radosavović, Radio CG ]

26. 03. 2024. 13:18 >> 14:05
Čitaj mi:

ZVANIČNO

Počela akcija, niže cijene za oko 500 artikala

Počela je akcija "limitirana cijena" koja će, prema najavama, donijeti niže cijene za oko 500 artikala. Ipak, ako na snazi ostanu sadašnja pojeftinjenja od cent, dva, pet ili deset, građani neće osjetiti da im je novčanik puniji. Sa druge strane benzin je od ponoći skuplji dva i tri centa, a u poređenju sa početkom godine sve vrste goriva poskupjele od pet do 15 centi.

Očekivali su potrošači već gotovo dva mjeseca da će nova akcija izvršne vlasti donijeti snižavanje cijena prehrambenih, te hemijskih proizvoda. Danas su, najblaže rečeno, bili iznenađeni takozvanim pojeftinjenjima koja su u rasponu od jedan do najviše desetak centi.

Evo kako su prokomentarisali za Radio Crne Gore crvene tikete na kojima je označeno "limitirana cijena".

"Ne vidim nikakvu razliku u odnosu na juče. Sve mi izgleda kao da su redovne vikend akcije" rekao nam je jedan Podgoričanin.

Dvije Podgoričanke bile su još oštrije u komentaru: "Dva centa, ako to zovu uštedom, onda je to katastrofa. Cent, dva ili pet niža cijena na pojedine artikle-bruka živa".

Ima i onih koji se nadaju da će pojeftinjenje tek uslijediti.

Prošetali smo između rafova u dva marketa većih trgovačkih lanaca i vidjeli da su cijene osnovnih namirnica-ulja, brašna, šećera, soli, pirinča iste kao juče, odnosno kao i na kraju prošle godine.

Pljevaljski sir koji je bio šest i po sada je tri centa jefiniji. Mlijeko u tetrapaku, samo jednog crnogorskog prerađivača može se kupiti za 85 centi za litar. Jogurt u pakovanju od litar i po nije snižen, dok litarski svih pet proizvođača iz naše države košta 1 i 12 ili sedam centi jeftinije nego onomad.

Pojeftinili su simbolično čajna i šunkarica cent i dva, paštete oko pet centi.

U ranijim anketama koje smo bilježili minulih dana, prije početka akcije "limitirane cijene" građani su se nadali većem pojeftinjenju proizvoda za bebe. Međutim, zabilježili smo da je pakovanje pelena jeftinije 10-tak centi. Simbolično i kupke za mališane koje se kreću, zavisno od proizvođača, od nepuna dva do preko pet eura.

Približno iste, kao i juče su i cijene ostalih hemijskih proizvoda poput praška za veš, šampona, toalet papira.

Pomenute cijene važiće, prema najavi iz Vlade, do 31. maja i prema prostoj računici neće baš smanjiti mjesečne troškove porodičnog budžeta.

Sa druge strane od danas benzin je skuplji dva do tri centa, dok je cijena dizela ostala nepromijenjena. Poređenja radi, prvo poskupljenje naftnih derivata ove godine bilo je 3. januara kada je litar eurosupera 95 bio euro i 52 centa ili osam centi jeftiniji nego danas. Super 98 koštao je 1,48, sada 1,63. Razlika je dakle 15 centi po litru. Dizel je po sadašnjim cijenama u odnosu na početak godine skuplji pet centi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније