Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Драгана Шундић [ TVCG ]

18. 08. 2023. 07:37 >> 12:26
2

SKUPLjE MESO I VOĆE

"O standardu niko ne brine, ne može se živjeti na soli i brašnu"

Građani Crne Gore, osim što moraju da brinu o tome koliko će novca mjesečno potrošiti za gorivo, svjedoci su da cijene namirnica rastu gotovo svakodnevno.

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) tvrde da se niko ne trudi da zaustavi galopirajući rast cijena, a predstavnici trgovačkih lanaca koji su nadležni za povećanje cijena, nijesu željeli pred kamere.

Predsjednik USSCG Srđa Keković kazao je za Dnevnik TVCG da se efekat projekta "Evropa sad" trenutno ne osjeća.

"Odgovorno vam kažem da sam nakon "Evrope sad" imao priliku da više puta čujem od kolega iz trgovine da se cijene povećavaju 100 odsto i više, a da su inputi o nabavci ostali isti", tvrdi Keković. 

Oni koji te cijene povećavaju, pred kamere TVCG nijesu htjeli.

TVCG je kontaktirala neke od većih trgovackih lanaca jer nas je zanimalo zašto je na primjer puding u Crnoj Gori skuplji nego u državama regiona gdje je standard bolji.

"To ću vam potvrditi da je tako i u drugim metropolama razvijenih evropskih država. Cijene iste, a njihova minmalna zarada je više od dvije prosječne nego crnogorska zarada ", tvrdi Keković. 

Interesantno je to da u Crnoj Gori cijena jednog proizvoda istog proizvođača od marketa do marketa varira.

Tako litar ulja u nekim prodvnicama možete kupiti za euro i 19, dok u nekim marketima ona iznosi 1.50 eura. 

A da bi crnogorski građani da bi prosli jeftinije. Ne samo za ulje ne idu od marketa do marketa nego u drugu državu. I to u Hrvatsku. U zemlji Evropske unije kažu da nađu mnogo toga jeftinije.

Crnogorskim građanima problem ne predstavljaju cijene osnovnih životnih namirnica. A i kako poručuju, ne može se živjeti na soli i brašnu.

"Kilogram breskve je 2 i po eura, a 10 eura je kilogram borovnice. Nisu problem cijene ulja i brašna, to je mala inflacija, nego meso je stravično skočilo, a i voće", kazao je za TVCG jedan građanin. 

Što se tiče mesa, biftek je za mnoge crnogorske građane dostižan kao sazvežđe "Mali medvjed". 

Keković, stoga, tvrdi da o standardu u Crnoj Gori niko ne brine.

"Političarima i građanima je jednako bitno samo ko će u novu Vladu", zaključio je Keković. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније