Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

20. 05. 2021. 21:04 >> 21:05

MUZEJ NOVCA

Predstavljene postavke Novac na tlu CG i Novac kao nakit

U Muzeju novca Centralne banke Crne Gore (CBCG) na Cetinju danas je, povodom jubileja – 20 godina CBCG, predstavljena rekonstruisana stalna postavka "Novac na tlu Crne Gore", kao i nova stalna postavka "Novac kao nakit".

Iz CBCG su kazali da je rekonstrukcija nekadašnje stalne postavke „Od perpera do eura“, započeta 2019, a okončana u decembru prošle godine, kada je ona u potpunosti transformisana u postavku „Novac na tlu Crne Gore“.

„Ova postavka je jedinstvena na našim prostorima i sadrži vrijedne i rijetke primjerke valuta različitih nominalnih vrijednosti koje su bile u opticaju na teritoriji Crne Gore od antičkog doba i prvog kovanog i cirkulisanog novca tog perioda, pa sve do današnjih dana“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da postavka „Novac kao nakit“ prikazuje upotrebu novca kao dekorativnog, statusnog i simboličkog elementa nakita.

„Izloženi đerdani, oglavlja, ogrlice i drugi nakit, svjedoče o tradiciji i običajima koji su nekada vladali na prostorima današnje Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor CBCG, Radoica Luburić podsjetio je da je CBCG 2012. godine otvorila Muzej novca, čime je, kako je naveo, otpočet dugoročan projekat sakupljanja, čuvanja i prezentacije starog novca i drugog numizmatičkog nasljeđa Crne Gore.

„Muzejski fond je, kroz otkupe putem javnih poziva, kontinuirano dopunjavan i obogaćivan, tako da se Muzej novca, danas, devet godina kasnije, može pohvaliti kolekcijom novca koji je cirkulisao na teritoriji Crne Gore u svim njenim istorijskim periodima“, kazao je Luburić.

On je rekao da su „obje postavke svojevrsna slika naše prošlosti, kojom se, i danas, u susret petnaestogodišnjici obnove nezavisnosti, izuzetno ponosimo“.

„Ove postavke su od velikog značaja i za cjelovito i sveobuhvatno sagledavanje i razumijevanje istorijskog, ekonomskog i kulturološkog konteksta u kome je bitisala Crna Gora i njeno stanovništvo“, naveo je Luburić.

Navodi se da će, povodom jubileja CBCG, i ulazak u Muzej novca do kraja godine biti besplatan za sve posjetioce.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније