Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

25. 03. 2021. 14:12 >> 14:12

POREMEĆAJ U SNABDIJEVANJU

Nasukani brod u Sueckom kanalu podigao cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara zbog zabrinutosti u vezi sa snabdijevanjem, nakon što se brod u Sueckom kanalu nasukao, što je nadjačalo strahovanja od sporog oporavka evropske potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,27. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,32 dolara višoj cijeni od 59,08, prenosi Hina.

Tržišta je "potopila" zabrinutost zbog novih protivpandemijskih ograničenja kretanja i sporog vakcinisanja u Evropi, što bi, prema mišljenju trgovaca, moglo rezultirati prekomjernom ponudom energenata.

Ograničenja su ponovo uvele Italija, Francuska i druge evropske zemlje, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel poništila odluku o strožem zaključavanju za Uskršnje praznke. Njemačka je najveći evropski potrošač nafte.

Pritisak na cijene nafte stvorio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 2,9 miliona barela, prema trgovinskim izvorima koji navode podatke Američkog instituta za naftu (API).

Cijene nafte su porasle na oba tržišta zbog nasukavanja broda za kontejnerski prevoz tereta, koji je blokirao Suecki kanal.

Promet je u međuvremenu djelimično preusmjeren.

Suecki kanal nalazi se na najkraćoj pomorskoj vezi između Evrope i Azije.

"Cijene je podržala blokada prometa. No, raspoloženje na tržištu vjerovatno će teško nadvladati novi trend špekulacija s padom cijena", konstatovao je Stefan Brenok iz PVM-a.

Džefri Halej iz OANDA-e je kazao da su cijene porasle zbog straha od poremećaja u snabdijevanju.

Pažnja se polako okreće vodećim proizvođačima, koji bi početkom aprila trebalo ponovo da razmotre proizvodnu politiku i koordinisano ograničenje proizvodnje.

"Male su šanse da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici nakon pada cijena u prethodnim danima ublažiti ograničenja proizvodnje", smatra Halej.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,27 dolara, što je za 95 centi manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније