Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 07. 2013. 08:05 >> 14:10
3

OD DANAS

PDV po stopi od 19%

Porez na dodatu vrijednost po stopi od 19 odsto, počeće da se obračunava danas, jer stupaju na snagu nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona koji tretira tu oblast.

Na snagu će danas stupiti i Zakon o sprječavanju nelegalnog poslovanja kojim je utvrđena zabrana obavljanja djelatnosti suprotno zakonskim propisima u pogledu registracije i sticanja potrebnih odobrenja za rad, u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Crnogorski parlament 19. juna je usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojima se, između ostalog podiže opšta stopa PDV-a sa 17 odsto na 19 odsto.

 

 

Poreski obveznici PDV po izmijenjenoj opštoj stopi treba da obračunavaju od prvog dana narednog poreskog perioda, jula, odnosno od danas i to za obavljene oporezive isporuke dobara i usluga nakon tog datuma.

Opšta stopa PDV-a u Crnoj Gori se nije mijenjala od donošenja prvobitnog zakona 2003. godine.

U Vladi od povećanja stope PDV-a očekuju prihode na godišnjem nivou između 35 i 40 miliona eura. Oni smatraju i da će ta mjera u sadejstvu sa ostalim mjerama fiskalnog prilagođavanja doprinijeti potrebi smanjivanja javnog duga, a time se i pozitivno odraziti na veći nivo fiskalne stabilnosti, odnosno održivosti i finansijske i ukupne makroekonomske stabilnosti.

Vlada je odlučila da nižu stopu od sedam odsto i nultu ne mijenja.

U Vladi očekuju da će mjera povećanja PDV-a biti privremenog karaktera i da će se, momentom ostvarenja nultog deficita vratiti na prethodnu stopu PDV-a.

Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja utvrđeno je da je svaka informacija ili podatak o poreskom obvezniku koji posjeduje Poreska uprava dostupan javnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama, kao i da je banka dužna da poreskom organu dostavi podatke o obavljenim transferima sredstava klijenta.

Kompanija i preduzetnik dužni su da otvore račun kod banke, obavljaju preko njega transfer novca uključujući i plaćanje poreza i doprinosa, kao i isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Utvrđen je i blagajnički maksimum koji za mala preduzeća i preduzetnike iznosi do dvije hiljade eura, srednja do deset hiljada eura i velika do 20 hiljada eura.

Gotov novac koji u iznosu prelazi blagajnički maksimum, kompanije i preduzetnici su, prema zakonu, dužni da uplate na svoj račun na kraju radnog dana, a najkasnije narednog radnog dana do 14 sati.

Kompanije i preduzetnici čiji su računi blokirani dužni su da od saznanja za blokadu, gotov novac u cjelini uplaćuju na račun kod banke.

Zakonom je propisano i da su organizatori kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih sličnih manifestacija dužni da poreskom organu prijave prihode koje ostvare nerezidenti u vezi sa tim manifestacijama i po tom osnovu uplate poreske obaveze.

Takođe je regulisan i postupak prijavljivanja rada stranaca i vraćanje neiskorišćene dozvole za rad stranca. Propisane su i strožije novčane kazne.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније