Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

22. 04. 2017. 16:48 >> 16:22

SASTANCI U VAŠINGTONU

CG posvećena planu fiskalne konsolidacije

Crna Gora je posvećena sprovođenju plana fiskalne konsolidacije, koji bi postavio javni dug na čvrstu silaznu putanju u srednjem roku, saopšteno je na sastanku crnogorske delegacije i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu.

"S tim u vezi, razmijenjena su mišljenja o potencijalnim dodatnim fiskalnim mjerama koje bi trebalo da budu objavljene kao dio fiskalne strategije u drugom kvartalu ove godine. Ujedno, sa MMF-om je ugovorena i tehnička pomoć za izradu srednjoročne strategije upravljanja dugom, koja će, na trajan način, pomoći unaprijeđenju profila otplate i stabilizaciji javnog duga“, navodi se u saopštenju CBCG.

Crnogorska delegacija koju čine ministar finansija Darko Radunović i guverner i viceguverner CBCG, Radoje Žugić i Nikola Fabris, se prvog dana proljećnjih sastanaka MMF-a i SB, sastala sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Martinom Petrijem i direktorom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Evropu i centralnu Aziju, Tomažom Telmaom. 

Na sastanku sa Petrijem razgovarano je o prospektima za dalje smanjenje fiskalnih rizika u sistemu, kao i o analizi pozitivnih efekata mjera usvojenih u okviru sanacionog plana javnog duga sa kraja prošle godine.

Predstavnici crnogorske delegacije upoznali su Petrija i sa prvim efektima programa restrukturiranja poreskog duga, koji omogućava kompanijama da izmire zaostale poreske obaveze na način koji će podržati rast privrede.

Na sastanku su razmatrani i povoljni finansijski parametri bankarskog sektora, koji su unaprijeđeni tokom prošle i nastavljaju sličan trend i u ovoj godini.

"Bankarski sistem, na agregatnom nivou, pokazuje zadovoljavajuću adekvatnosti kapitala, značajne likvidne rezerve i dalji rast profitabilnosti“, rekli su iz CBCG.

Predstavnici crnogorske delegacije upoznali su Petriai sa regulatornim aktivnostima CBCG, odnosno sa dinamikom izrade i donošenja novih zakona, uključujući zakone o CBCG, bankama, sanaciji banaka, finansijskim institucijama.

"Kroz te aktivnosti, značajno će se unaprijediti regulatorni okvir nadzora u skladu sa najboljom evropskom praksom“, dodaje se u saopštenju.

U razgovoru sa Telmaom, saopšteno je da je, kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice u Podgorici, dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i IFC-a.

"IFC ima interesovanje i za projekte u oblastima održivog turizma, infrastrukture i agrobiznisa u Crnoj Gori, kao i za pružanje tehničke pomoći Vladi u izradi projekata javno-privatnog partnerstva“, dodali su iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније