Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

14. 12. 2023. 16:35 >> 16:36
Čitaj mi:

ŽUGIĆ SA MMF-OM

Rast kredita 12%, depoziti veći za 10,6%

Svi ključni pokazatelji poslovanja banaka u Crnoj Gori bilježe istorijski najpovoljnije vrijednosti i imaju pozitivne trendove, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa Sebastijanom Sosom, šefom regionalne kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz CBCG na sastanku je razgovarano o ukupnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na bankarski sektor.

Guverner Žugić je prezentovao najnovije podatke za deset mjeseci tekuće godine, koji ukazuju na rast aktive banaka od 10,4%, kredita od 12% i depozita od 10,6% u odnosu na oktobar prošle godine.

„Dok rast kredita otvara prostor za privredni oporavak, rast depozita ukazuje na visok stepen povjerenja u banke i regulatora“, istakao je guverner Žugić.

On je kazao da nema prepoznatih ranjivosti u bankama, te da one predstavljaju najzdraviji dio domaćeg ekonomskog sistema.
Kako je saopšteno iz CBCG podaci pokazuju i da je nastavljeno kontinuirano smanjenje učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, čime se unapređuje kvalitet aktive.

„NPL je na kraju oktobra ove godine iznosio 4,82%, što je za 1,32 procentna poena niže u odnosu na isti period prošle godine. Efektivna aktivna kamatna stopa je u oktobru tekuće godine iznosila 6,49% i za 0,81 procentnih poenta je viša u odnosu na oktobar 2022. godine, što je višestruko niži rast u odnosu na rast Euribora, kao referentne kamatne stope“, navode u CBCG.

Žugić je istakao da je ovakvim rezultatima doprinijela, između ostalog, i intenzivna i konstruktivna saradnja CBCG sa MMF-om, kao i realizacija brojnih programa tehničke pomoći MMF-a Crnoj Gori, na čemu se srdačno zahvalio Sosi i ukupnom timu ove institucije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније