Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

16. 05. 2016. 15:28 >> 15:15

U 2015. GODINI

Od koncesija u budžet 1,3 miliona

Ministarstvo ekonomije u značajnoj mjeri je unaprijedilo evidenciju potraživanja po osnovu koncesionih naknada, čime je ostvaren prihod budžeta od 1,29 miliona eura, pokazao je Konačni izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o kontrolnoj reviziji registra ugovora o koncesijama.

„Nakon obavljene kontrole otkopanih količina mineralnih sirovina za 38 ležišta, Ministarstvo ekonomije je dostavilo Poreskoj upravi (PU) rješenja o promjenjljivom dijelu koncesione naknade po osnovu više ostvarene proizvodnje od prikazane“, pokazao je Konačni izvještaj o kontrolnoj reviziji registra ugovora o koncesijama i prihodima budžeta Crne Gore po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava.

Na taj način je, realizacijom preporuke DRI, ostvaren prihod budžeta od 1,29 miliona eura.

Prema izvještaju, koji je usvojio Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, kontrolom otkopanih količina mineralnih sirovina na 38 ležišta utvrđeno je da su 22 koncesionara imala proizvodnju veću od prikazane u godišnjim izvještajima, pet je dalo tačne podatke o ostvarenoj proizvodnji, a 11 je nije imalo.

Prema podacima iz izvještaja, Ministarstvo ekonomije je usljed neizvršenja ugovornih obaveza koncesionara, odnosno pokretanja stečajnog postupka, tokom prošle godine raskinulo tri ugovora o koncesiji.

Ministarstvo je u cilju pribavljanja sredstava obezbjeđenja ugovornih obaveza zaključilo anekse ugovora za četiri koncesionara koji su dostavili bankarsku garanciju.

„Ugovorima o koncesijama koji su zaključeni od 1. juna 2014. do 18. marta ove godine, kao sredstvo obezbjeđenje izvršenja ugovornih obaveza, utvrđena je obaveza dostavljana bankarskih garancija i to posebno za dobijeno pravo na detaljna istraživanja i eksploataciju, čime je stvorena pretpostavka za obezbjeđenje izvršenja ugovornih obaveza u fazi detaljnih geoloških istraživanja i u eksploatacije, što nije bilo precizirano u ranijim ugovorima“, navodi se u izvještaju.

Iz DRI su kazali da je ugovorima definisano da su ugovorne strane saglasne da kontrolu otkopane količine mineralne sirovine može jedanput godišnje obaviti institucija ili komisija koju odredi organ uprave, čime je obezbijeđena mogućnost eksterne revizije.

Ministarstvo ekonomije je za ugovore za koje nijesu bila obezbijeđena sredstva obezbjeđenja dostavilo državnom revizoru na uvid garancije banke i dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi da je pokrenuta procedura upisa hipoteke.

Prema zaljučcima izvještaja, aktivnostima koje su subjekti revizije preduzeli u cilju realizacije preporuka DRI ostvaren je napredak u oblasti davanja, obračuna, naplate i nadzora koncesija za korišćenje prirodnih bogatstava.

„Registar ugovora o koncesijama još ne pruža potpunu sliku stanja aktivnih ugovora o koncesijama, što je posljedica nedostavljanja obavještenja o isteku vremena trajanja ugovora o koncesijama. Ostaju problemi koji se odnose na blagovremeno dostavljanje ugovora o koncesijama i promjena koji ih prate od koncedenata“, navedeno je u izvještaju.

Nadležni Kolegijum DRI skreće pažnju na situacije gdje se obavljala eksploatacija, a nije obračunavana koncesiona naknada, kao što su Midova kosa i Čeoče.

„Nedostaci u oblasti koncesija su nedovoljna definisanost i primjenjivost pravnog režima. Osim Zakona o koncesijama, postoje i zakoni o šumama i o igrama na sreću, koji uređuju problematiku koncesija, pa je prisutan problem njihovog međusobnog odnosa“, navodi se u izvještaju.

U DRI smatraju da je potrebno što prije donijeti zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji je u formi nacrta, a kojim se, između ostalog, reguliše i uređuje oblast koncesija i predviđa kvalitetniji nadzor u ovoj oblasti.

Iz DRI su saopštili da su ugovori, aneksi i raskidi ugovora, za koje je prethodnom revizijom utvrđeno da nijesu upisani u registar, dostavljeni Komisiji za koncesije i upisani u registar. U registar je upisano 49 ugovora o koncesijama i ispravljeni su pogrešno upisani podaci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније