Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Pr Centar ]

02. 04. 2024. 18:36 >> 18:36
Čitaj mi:

RAZMJENA ISKUSTAVA

Ozvaničena saradnja između DRI i portugalskog Računarskog suda

Predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) i Računskog suda Republike Portugala potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim je predviđeno sprovođenje paralelnih zajedničkih revizija uspjeha na temama od zajedničkog interesa, razmjena praktičnih iskustava u primjeni revizorske metodologije, kao i organizovanje profesionalnih obuka.

To je saopšteno na događaju koji je organizovala DRI povodom posjete Delegacije Računskog suda Republike Portugala Crnoj Gori i potpisivanja Sporazuma o saradnji između te dvije institucije u Vili Gorica.

Predsjedavajući Senatom, senator DRI, Nikola N. Kovačević, podsjetio je da saradnja te institucije i Računskog suda Republike Portugal u oblasti etike datira od 2015. godine, kada je Crna Gora postala članica Radne grupe za reviziju i etiku EUROSAI organizacije, kojom je predsjedavao Računski sud Republike Portugala.

"Današnja prva zvanična posjeta predsjednika Računskog suda Republike Portugala će se iskoristiti za formalizovanje saradnje kroz potpisivanje Sporazuma između naše dvije institucije, kojim smo potvrdili spremnost za dalji razvoj načina rada i jačanja profesionalnih kapaciteta u oblasti revizije javnog sektora", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, potpisivanje Sporazuma predstavlja odraz zajedničkog nastojanja da se kontinuirano radi na sprovođenju revizija visokog kvaliteta, čiji rezultati će dovesti do stvaranja većeg uticaja u društvu.

"Ovim Sporazumom smo konkretizovali saradnju u različitim oblastima kroz sprovođenje paralelnih zajedničkih revizija uspjeha na temama od zajedničkog interesa, razmjenu praktičnih iskustava u primjeni revizorske metodologije, organizovanje profesionalnih obuka“, pojasnio je Kovačević.

Ukazao je da, shodno Deklaraciji sa INCOSAI Kongresa iz Rija, Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija posebno naglašava važnost nezavisnosti, transparentnosti i profesionalnog rezultata vrhovnih revizorskih institucija.

"S tim u vezi, nezavisnost vrhovnih revizorskih institucija je ključna za stvaranje objektivnih, kredibilnih revizija i drugih profesionalnih rezultata kako bi se ostvario neophodan uticaj“, poručio je Kovačević.

Podsjetio je da se DRI suočavala sa izazovima i prijetnjama po njenu nezavisnost i da je s tim u vezi inicirala pokretanje Mehanizma za brzo zagovaranje nezavisnosti vrhovnih revizorskih institucija – tzv. SIRAM postupak koji je sproveden od strane INTOSAI Inicijative za razvoj u 2023. godini.

"Na putu jačanja nezavisnosti naše Institucije, dobili smo svesrdnu podršku predsjednika INTOSAI i EUROSAI zajednice, kao i mnogobrojnih vrhovnih revizorskih institucija iz regiona i Evropske Unije", naveo je Kovačević.

Predsjednik Računskog suda Republike Portugala, José F. F. Tavares, rekao je da ta institucija i DRI imaju veoma jake zajedničke tačke, navodeći da se radi o vjerodostojnim i priznatim institucijama u svojim državama.

"Obje institucije imaju ono što se može nazvati kompletnim i integrisanim mandatom finansijske spoljne kontrole javnog sektora: kompetenciju za sprovođenje svih vrsta revizija i revizije svih javnih resursa, bilo da ih koriste javna tijela ili druge organizacije. Još jedan zajednički poduhvat koji dijele naše institucije jeste vrijednost koju pridajemo etici i integritetu", naveo je Tavares.

Istakao je da će tokom boravka njihove delegacije u Crnoj Gori biti održane danas i sjutra dvije radionice, koje se tiču etike i integriteta, a koje, kako je rekao, predstavljaju preduslov za nezavisnost rada naših institucija.

"Priroda jednog ovakvog Sporazuma o saradnji ogleda se u tome da je on trenutak davanja i primanja – jednako kao što ćemo dati ono što posjedujemo, tako očekujemo da ćemo od vas dobiti jednako. Naše institucije dijele iste vrijednosti, zato što naš rad počiva na istim principima i na neki način kroz ovu saradnju odajemo čast našim sličnostima i kulturološkim, društvenim i drugim razlikama", rekao je Tavares.

Prema njegovim riječima, Računski sud Republike Portugala i DRI sarađuju u okvirima EU, INTOSAI, EUROSAI, ali i kroz druge brojne druge vidove saradnje kao što je radna grupa koja se bavi pitanjem etike.

"Zahvaljujući potpisivanju jednog ovakvog Sporazuma planiramo da unaprijedimo i dodatno osnažimo našu saradnju posebno na bilateralnom planu – razmjenom ideja i praksi. Izuzetno je važno da razgovaramo sa jedne strane o teoriji, sa druge strane o praksi. Jako je važno da iskonbinujemo sve ono što znamo na naučnom planu, da koristimo naša tehnička znanja, ali istovremeno da približavamo dvije kulture jedni drugima", naveo je Tavares.

Ukazao je da Sporazum označava kontinuitet unapređenja odgovornosti svih onih javnih rukovodilaca koji vode računa o dobrom upravljanju javnim sredstvima.

„Potpisati jedan Sporazum je više nego lak posao. Ono što je teži dio posla je sprovesti ga u djelo. To podrazumijeva implementaciju niza mjera koje planiramo. S druge strane možemo organizovati stručne obuke koje bi trebalo da unaprijede sa jedne strane znanje, a sa druge strane naših revizora, što smo uradili tokom ove posjete“, rekao je Tavares.

Smatra da je važno da sa DRI postignu saradnju koja neće biti na prvi pogled vidljiva.

"Ta saradnja se ogleda u mogućnosti da kolege iz Crne Gore svakog dana povodom bilo kog stručnog pitanja kontaktiraju kolege iz Portugala i stupe u direktnu komunikaciju, razmjenjuju iskustva i ideje sa njima, da praktično na svakodnevnom planu razgovaraju“, kazao je Tavares.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније